Annons
Nyheter

Rösta på Persson och få Ohly

Nyheter • Publicerad 28 februari 2006

I Sverige väljer inte folket statsminister/president i direkta val. Tanken med det proportionella valsystemet är att olika politiska inriktningar ska representeras i riksdagen efter sin andel av befolkningen. Sedan får den partiledare som tros ha störst chans att få ihop ett stöd i riksdagen uppdraget att bilda regering. I verkligheten börjar valrörelsen i en annan ände. Det är två statsministerkandidater som ställs emot varandra. Blir det Persson eller Reinfeldt, är frågan. Valrörelsen blir på så sätt tydligare. Men det är samtidigt ironiskt att det proportionella valsystemet i praktiken har lett till att riksdagsvalet blivit en tvekamp om statsministerposten.

Ett tag verkade Junilistan vara en fullt möjlig vågmästare i en ny riksdag. Men varken Junilistan eller Feministiskt initiativ ser i dag ut att ha någon realistisk chans att ta sig över fyraprocentsspärren. Därmed är det högst troligt att laguppställningen efter riksdagsvalet blir precis så tydlig som den ser ut i dag. Ett fyrpartiblock som bestämt sig för att regera tillsammans, mot ett trepartiblock med svåra inre splittringar, där åtminstone ett parti är, eller borde vara, omöjligt för en socialdemokratisk statsminister att ta in i en regering.

Annons

Kommunismen är betydligt mycket mer av en huvudmotståndare för socialdemokratin än den socialliberalism och liberalkonservatism vars värderingar den pragmatiska delen av socialdemokratin i mångt och mycket delar. Det var i själva verket socialdemokratins avsteg från socialismen och dess realpolitiska anpassning till liberal ekonomisk politik som gjorde Sverige rikt.

Göran Persson befinner sig i dag i den rollen att han i sitt eget lag har ett nykommunistiskt parti. Ett parti som svårligen kommer att acceptera att miljöpartister får statsrådsposter, medan nykommunisterna lämnas utanför. Samtidigt deklarerar huvudmotståndaren Fredrik Reinfeldt att han ser mycket gott i det gamla socialdemokratiska grundbygget och att han vill återupprätta många av dess värderingar.

Det är uppenbart att de socialdemokratiska valstrategerna har större problem än på länge: Rösta på Persson och få Ohly – känn på den.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons