Annons
Nyheter

Rödgrön stoppregim

Nyheter • Publicerad 28 februari 2005
Regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s) skådar en balanserad regionbudget i den nära framtiden. ARKIV: LARS OTTOSSON
Regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s) skådar en balanserad regionbudget i den nära framtiden. ARKIV: LARS OTTOSSONFoto: 

Angelägna infrastrukturåtgärder, som projektet för bredbandsutbyggnad i Skåne och inköp av åtta nya Öresundståg till Skånetrafiken, samt information om Region Skånes insatser med anledning av flodvågskatastrofen står på dagordningen när regionfullmäktige sammanträder i Kristianstad i dag. Men troligen kommer två andra ärenden, upphandling av närsjukvården i Simrishamn och Tomelilla samt en interpellation om America's Cup, väcka mest intresse.

Förra mandatperioden lade den dåvarande borgerliga regimen ut sjukhuset i Simrishamn och en del vårdcentraler i Ystads-Österlens sjukvårdsområde på entreprenad till Närsjukvården Österlen AB. Entreprenadavtalet som löper ut den 31 oktober i år ska nu omförhandlas. Visst är det trist att det än en gång är ett effektivt och populärt privat alternativ som drabbas av vänsterblockets slägga.

Annons

Region Skåne har, via marknadsföringsbolaget Position Skåne, betalat omkring 20 miljoner kronor, för att få två deltävlingar av den exklusiva segeltävlingen America's Cup till Malmö i höst. Malmö stad går också in med en ansenlig summa i projektet.

En het debatt rasar mellan och inom partierna om det är värt pengarna. Malmömoderaten Percy Liedholm ifrågasätter dessutom i en interpellation om det gick rätt till på den extra bolagsstämman i Position Skåne den 2 februari där beslutet att satsa på America's Cup togs.

Det kan finnas vissa marknadsföringsinsatser där det är befogat att satsa skattepengar för att locka investeringar och turister till Skåne. Men penningregnet över America's Cup är för extravagant och kan knappast vara samhällsekonomiskt lönsamt. När vården går på knäna prioriterar man inte en seglingstävling.

Trepartikoalitionens viktigaste målsättning, en budget i balans innan mandatperiodens slut, verkar vara inom räckhåll. Ett överskott på 70 miljoner är budgeterat för i år, vilket är ett försumbart belopp sett till regionens omsättning på 25 miljarder kronor, men ändå ett trendbrott med tanke på att regionen gått med underskott på flera hundra miljoner kronor årligen sedan den bildades 1999. Värst var det år 2002 med ett underskott på över 1,7 miljarder kronor!

Budgetbalans har uppnåtts genom en chockskattehöjning, hårda sparkrav i vården och andra tuffa åtgärder samt inte minst extra statsbidrag.

Personal och patienter har fått betala ett högt pris.

Samtidigt visar en rapport från finansdepartementet Iakttagelser om landsting, som läckt ut i Dagens Medicin, att den svenska hälso- och sjukvården kan spara en femtedel av sina kostnader och ändå bli bättre och effektivare.

Det rödgröna regionstyret i Skåne skyr tyvärr förnyelse. En regional reformregim som genomförde den tjugoprocentiga effektivitetsökning som finansdepartementets grupp pekat på hade kunnat uppnå budgetöverskott, kapade vårdköer, lägre skatt och en mer nöjd vårdpersonal.

Så synd då att Uno Aldegrens trepartikoalition sitter vid makten och blockerar en positiv utveckling.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons