Annons
Nyheter

Risker även meddirekt demokrati

Nyheter • Publicerad 19 februari 2009

I början av februari var det här i direktdemokratins paradis dags för ännu en folkomröstning. Frågan, som schweizarna skulle ta ställning till, gällde om landets avtal om fri rörlighet med EU även skulle omfatta de nya medlemsstaterna Bulgarien och Rumänien. Populistiska Schweiziska folkpartiet, SVP, som profilerat sig i kampen mot "utlänningar" var drivande för att det skulle bli ett nej. Men 60 procent av schweizarna röstade för, och det blir alltså inga övergångsregler.

SVP, som tidigare var ett mindre bondeparti, har under miljardären Christoph Blochers ledning blivit en maktfaktor att räkna med. I parlamentsvalet 2007 fick partiet 29 procent av rösterna.

Annons

Förra året drev SVP fram en uppmärksammad folkomröstning: schweizarna skulle besluta om lokala folkgrupper skulle få bevilja medborgarskap till utlandsfödda. Partiets linje är att schweiziska medborgare, inte myndigheter, skall bestämma om vilka som skall få komma med i klubben. Ett sådant system fanns också tidigare i vissa kommuner i Schweiz. Trots att alla sökanden uppfyllde de formella kraven röstades ofta människor från Balkan och från Afrika bort. Kritiken mot dessa omröstningar blev så stor att högsta domstolen beslöt att förbjuda dem. SVP försökte vrida klockan tillbaka, men i folkomröstningen förkastades deras förslag.

Exemplen gör det lätt att bli kritisk till den schweiziska direktdemokratin. Risken är att besluten blir godtyckliga, kortsiktiga och även diskriminerande.

En akademiker vid Zürichs universitet jag talar med ger perspektiv på det i mitt tycke tvivelaktiga folkomröstningsförfarandet. "De ofta förekommande folkomröstningarna gör att medborgarna deltar aktivt i den politiska debatten, och demokratin mognar sakta", säger han. Han tillägger med ett leende: "Schweiz är ett mycket konservativt land."

Visst, nickar jag beskäftigt och tänker på alltifrån att kvinnors rättigheter till SVP:s främlingsfientliga tongångar inför folkomröstningen. Men jag biter mig i tungan när jag plötsligt minns debatten i Sverige om övergångsregler. När statsminister Göran Persson varnade för "social turism". Ett ordval som hämtat från SVP:s retorik. Den representativa demokratin garanterar inte att beslutsfattarna är förnuftiga.

Pernilla Ståhl är fri skribent och medarbetare i Sveriges Radio.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons