Annons
Nyheter

Riksdagskrönika Ulf Holm Trängselavgifterna gynnar oss alla!

Nyheter • Publicerad 1 februari 2006

Få frågor har blivit så omdebatterade som försöket med trängeselavgifter i vår kungliga huvudstad. Dagarna före starten skulle det enligt många leda till katastrofala följder för alla. Sedan den 3 januari pågår dock försöket i Stockholm med trängselavgifter för biltrafiken och ökad kollektivtrafik. Nu kan man dock se att försöket har fått dramatiska effekter på Stockholmstrafiken, dramatisk i positiv riktning. Biltrafiken i rusningstrafik har minskat med i genomsnitt 27 procent vilket har gjort att trängsel och köer nu i princip har försvunnit. Drygt 90 000 stockholmsbilister väljer nu varje dag att istället åka kollektivtrafik eller åka bil vid en annan tid.

Kötiderna för en normalresa i Stockholms innerstad har minskat med smått ofattbara 90 procent. Trängselavgifterna har alltså fått Stockholms usla trafiksituation som länge förpestat stockholmarnas vardag att övergå till ett väl fungerande, smidigt transportsystem.

Annons

Vad har då Stockholmsförsöket med oss i andra delar av landet att göra, undrar säkert många?

Den viktigaste frågan handlar givetvis om klimatet. Vi måste minska utsläppen för att klara miljömålen och ansvaret för kommande generationer. Att boende i Stockholm, som har goda alternativ till bilen, börjar åka kollektivt, gå eller cykla till arbetet är nödvändigt för att det ska finnas utrymme för dem som verkligen måste använda bilen att göra det.

När utsläppen i Stockholm minskar behöver inte bördan för boende i de delar av landet som inte har lika väl utbyggd kollektivtrafik bli lika tung.

När trängselavgifterna minskar trycket på vägarna i Stockholm, minskar också behovet av extremt dyra motorvägstunnlar runt huvudstaden. Väginvesteringar som har beräknats kosta cirka 40 miljarder kronor. Jämför detta med de få miljarder som försöket har kostat, varav en del har gått till att köpa in bussar till kollektivtrafiken. När behovet av nya motorvägsinvesteringar minskar i Stockholm kan dessa pengar användas till viktigare projekt i både Stockholm och i andra delar av landet.

Behovet av kollektivtrafikinvesteringar, framför allt på järnvägen är mycket stora. Det kraftigt ökade oljepriset gör också att lönsamheten för järnväg har ökat väsentligt och det finns därför skäl att också öka investeringarna kraftigt de närmaste åren.

Pengarna kommer också att behövas för att se till att de vägar vi har hålls i bra skick och att trafiksäkerheten kan förbättras. Det finns därför inte utrymme för nya stora motorvägar om vi ska få ett mer hållbart transportsystem.

Det Stockholmsförsök som pågår för fullt kan alltså ge en bättre livskvalitet i huvudstaden genom både ökad framkomlighet och bättre miljö. Men vi får också resurser för att satsa på ett mer hållbart transportsystem och bättre vägar både i Stockholm och i övriga Sverige.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons