Annons
Nyheter

Riksdagskrönika Ulf Holm Laila Freivalds bör avgå

Nyheter • Publicerad 14 december 2005
Ulf Holm (mp) är riksdagsledamot för södra Skåne ulf.holm@riksdagen.se
Ulf Holm (mp) är riksdagsledamot för södra Skåne ulf.holm@riksdagen.seFoto: 

Efter att den oberoende katastrofkommissionens tunga rapport om tsunamins, flodvågens, härjningar presenterats så har de politiska turerna varit många. Många anser till och med att turerna varit alltför många och snart börjar likna en sämre TV-såpa. Varför måste det bli så och vem ska ta ansvar?

I kommissionens utvärdering är huvudfrågan hur de svenska statliga myndigheterna skötte sin del av hjälpinsatserna för de drabbade svenskarna i katastrofområdet, främst då alla semesterfirande i Thailand. Av de totalt över 225 000 personer som avled till följd av tsunamin så var antalet svenskar 543. Antalet skadade svenskar var långt över 1000. Sedan tillkommer, inte att glömma, allt lidande som drabbat alla anhöriga i Sverige som oroligt följde nyhetssändningarna i TV, radio och via Internet och förtvivlat försökte få kontakt med sina nära och kära i de drabbade områdena.

Annons

Kommissionen tog ett medborgarperspektiv på frågan vilket bland annat betyder att man medvetet namngett de som man anser har ett ansvar, såväl politiker som tjänstemän, för de brister man identifierat. Att namnge ansvariga är ovanligt i Sverige. Det chockade också stora delar av riksdagshuset, regeringen och även luttrade politiska reportrar. Sådant är vi inte vana vid, att ställas så personligt till ansvar för misslyckanden.

För misslyckanden var det många av. Inte minst på Utrikesdepartementet, UD, var bristerna så många att UD i praktiken sågas totalt för deras oförmåga att hantera katastrofens efterverkningar. Jag ska inte gå in på alla de fel som begicks utan kan bara konstatera att det är en ganska förfärlig läsning. Här vill jag dock tillägga att många, inte minst fotfolket på UD, gjorde heroiska insatser som de ska ha all heder för. Problemet var att ledningen inte fungerade.

Chefen på UD heter utrikesminister Laila Freivalds. För mig är det därför ganska självklart att det är just Freivalds som ska ställas till politiskt ansvar för de brister som finns. Jag tror helt enkelt inte att hon är rätt person att komma tillrätta med de brister som finns utan att det krävs en nystart på UD med en ny utrikesminster.

Varför ska då inte hela regeringen med statsminister Göran Persson i spetsen ställas till ansvar? Nej för mig är det uppenbart att en regering, oavsett partifärg, inte ska behöva ta ansvar för hur ledningen på ett enskilt departement fungerar. Det är ju därför varje departement har en chef. Då måste respektive minister ta ansvaret för de brister som finns på just det departementet.

Jag har personligen valt att klart och tydligt taga ställning för att jag tycker att utrikesminister Laila Freivalds ska avgå, eventuellt genom att underställas en misstroendeomröstning i riksdagen. För detta ställningstagande har jag fått väldigt många positiva reaktioner, inte minst genom e-post till min riksdagsmail.

Men det finns också personer som hör av sig och undrar varför vi tvunget måste rota vidare i denna fråga. De menar att vi borde lägga detta bakom oss och inte riva upp såren på nytt. Det är helt enkelt inte värdigt för de efterlevande. Jag har full respekt för detta och beklagar att det politiska spelet, och medias vinkling av denna, gör att det framstår som en sämre TV-såpa.

Jag tror dock att om man nu tillsätter en oberoende kommission och denna kommer fram till att det begåtts en rad misstag, och personer namnges, så måste väl detta leda till något. För om inget händer nu, varför ska då framtida kommissioner tillsättas? Verkar ju onödigt. Då blir det istället så vi säger att det är okej att göra fel. Så får det inte vara för jag tror tyvärr att det kan komma nya katastrofer och då måste vi ha en fungerande krisberedskap.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons