Annons
Nyheter

Revolutionen når inte kvinnorna

Vad är en kvinna värd? Inte mycket, kan man konstatera efter att ha sett den fem minuter långa videon ”Egypt: Epidemic of Sexual Violence” på Human Rights Watchs hemsida.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2013

Videon kretsar kring det sexuella våld som har drabbat kvinnor i samband med protesterna på Tahrirtorget i Kairo, och om de trakasserier som egyptiska kvinnor tvingas leva med dagligen.

Man får ta del av mardrömslika historier om vad som har skett i det kaotiska folkhavet på Tahrirtorget. En kvinna vid namn Hania Moheeb visar upp bilder hon tog på de protesterande massorna bara ögonblick innan hon blev våldtagen. Hon säger stillsamt: ”Jag kunde inte föreställa mig vad som skulle ske inom loppet av några sekunder.”

Annons

Sedan berättar hon om hur hon blev omringad av en grupp män. Hur de rörde vid, och kränkte, varje tum av hennes kropp. Att hon var så traumatiserad att allt hon kunde göra var att skrika medan de våldtog henne.

Hanias historia är inte ovanlig. I samband med den senaste protestvågen på Tahrirtorget har 170 sexuella övergrepp begåtts, enbart inom loppet av en vecka. Siffran vittnar om hur utsatta de kvinnor är, som likt männen, vill bege sig ut och protestera. Men våldtäkterna är inte isolerade incidenter.

Deras frekvens är talande för den förhärskande kvinno­synen i landet.

I Egypten är kvinnor per definition värda mindre än män. Män och kvinnor är inte lika inför lagen. Exempelvis tillåts inte kvinnor ärva lika mycket som män. Misshandel gentemot kvinnor är inte förbjudit i lag, det är inte heller våldtäkt inom äktenskapet. Kvinnor betraktas helt enkelt som minde värda. Och de tillhör männen i första hand, inte sig själva.

Efter den första revolutionen var det många som blev hoppfulla. Efter diktatorn Hosni Mubaraks fall skulle Egypten kanske kunna påbörja en resa mot ett mer jämställt samhälle.

Även om det förekom många sexuella övergrepp och våldtäkter under protesterna på Tahrirtorget hade kvinnor ändå deltagit. Revolutionen var inte bara männens utan även kvinnornas. Men under islamisten Muhammed Mursis styre gick utvecklingen bakåt, inte framåt.

Ännu en revolution har skakat landet. Och än en gång har hoppet väckts om ett fritt Egypten. Men revolutionen är inte mycket värd ifall den bara blir männens revolution. Ett fritt Egypten innebär ett Egypten som är fritt för alla.

Där kvinnor kan röra sig i det offentliga rummet med samma självklarhet som män. Där lagen ger kvinnor och män precis samma rättigheter. Där en kvinna är precis lika mycket värd som en man.

Naomi Abramowicz är vikarie på ledarredaktionen

Mattias Karlsson
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons