Annons
Nyheter

Replik Egil Ahl: Alla färger finns redan

Nyheter • Publicerad 3 januari 2006

Petter Birgersson skriver i måndagens ledare att det är dags för andra partier att "lufta ut, riva upp och måla om" Trelleborg. Vad är det som ska målas om? Vilka färger saknas på paletten? Hela färgskalan finns redan, från höger till vänster. Vilken färg är det du saknar Petter ???

Trelleborgs Allehanda har i ett flertal artiklar beskrivit det förändringsarbete som pågår i kommunen, ett förändringsarbete som handlar om att utveckla staden från en industriort till ett kunskapssamhälle. TA erkänner på punkt efter punkt att Trelleborg inte är dåligt skött, men ändå sätter Birgersson maktskifte högst upp på önskelistan för trelleborgarna.

Annons

Birgerssons uttalade om demokrati är genant. Socialdemokraterna har 47 procent av väljarstödet och moderaterna knappt 17 procent. Räknas inte kommunfullmäktiges beslut, som i fråga efter fråga tagits i samförstånd?

Trelleborg följer den fördjupade utvecklingsplanen. Den öppnar stora möjligheter för en positiv utveckling både i väster, öster, i centrum och längs kusten. Trelleborg görs attraktivt både när det gäller boende, skolor och upplevelser för de familjer som funderar på att flytta till kommunen. Det är ett arbete som pågår för fullt. Det finns ingen familj som flyttar hit utan att granska hur tryggheten för barnen ser ut och hur barnomsorg och skolor fungerar.

Det behövs inte fler partier för att måla om Trelleborg - samtliga partier är fullständigt överens om budgeten för 2006. Enligt en artikel i Skånska Dagbladet "blir 2006 ett gyllene år", ett år då en ensam tvåbarnsmamma får det betydligt bättre med en socialdemokratisk regering.

Maktskifte enbart för maktskiftets egen skull kan bli en dyr historia. Att klaga på allt och lova guld och gröna skogar håller inte för trelleborgaren.

Jag hyser ingen tillit till Trelleborgs Allehanda. Min tillit finns hos medborgarna.

För att följa vårt politiska arbete rekommenderar jag vår hemsida www.trelleborg.socialdemokraterna.se

Egil Ahl (s), kommunalråd

Svar direkt:

Jag är övertygad om att Egil Ahl älskar sitt Trelleborg. Jag tror att de hårda frågorna, det konkreta byggandet av bostadsområden som Stavstensudde, är det som Egil Ahl tycker är roligast och behärskar bäst. På det området är han en entreprenör.

Men. I andra frågor har hans och hans partis politik inte varit särskilt framgångsrik. Omvandlingen av industrisamhället borde onekligen ha inletts för 15-20 år sedan. Det är bara att konstatera att hushållens inkomster, jobbtillväxten, och utbildningsnivån i Trelleborg har haft en svag utveckling under denna tid.

Annons

Ledaren handlade om att det är farligt att samla så mycket makt, under så lång tid, under en och samma politiker. För demokratin är det inte bra att en person får ett sådant övertag i kunskaper om kommunen och kommunens organisation.

Något nytt parti har Trelleborgs Allehanda aldrig önskat. Tvärtom, förstår den som läser ledaren ordentligt. Däremot behövs en stark opposition, som vågar utmana och visar vilja att förändra Trelleborg. En opposition där huvudingredienserna är att minska politikernas inflytande och öka medborgarnas, uppmuntra alternativ och mångfald i verksamheterna och delegera ansvar.

Jag förstår att Egil Ahl gillar situationen som den är i dag. Ingen utmanar ju honom på allvar. Ironiskt nog är det just lite mer av en Egil Ahl som oppositionen behöver, någon som vågar säga att han eller hon vill bestämma. Med den skillnaden att han eller hon har modet att delegera, i stället för att centralisera makten.

Jag tycker bättre om Egil Ahl än han om Trelleborgs Allehanda. Det hindrar inte att jag önskar ett maktskifte i Trelleborg. Det är inte ett dugg genant. Det kallas demokrati.

Petter Birgersson, politisk redaktör Trelleborgs Allehanda

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons