Annons
Nyheter

Region utan nationsgräns

Nyheter • Publicerad 12 januari 2007

För snart fyra år sedan drog Ansvarskommittén igång sitt arbete. Ordförande är Mats Svegfors, landshövding i Västmanland och tidigare chefredaktör för det då ekonomiskt blödande Svenska Dagbladet.

Uppdraget för Ansvarskommittén är omfattande och luddigt. Vill man sammanfatta det så handlar det om att hitta en lämplig organisation av det svenska välfärdssystemet. Vilket ansvar ska de olika nivåerna – kommun, landsting och stat – ha?

Annons

Den mest uppmärksammade frågan är hur det regionala ansvaret ska se ut och hur stora regionerna ska vara.

Att riva upp gamla gränser är att riva upp patriotiska känslor. I Halland är redan protesterna i gång mot förslag som lagts att stycka upp Hallandsregionen mellan Region Skåne och den för inte så länge sedan konstruerade Västra Götaland-regionen.

Men medan ansvarskommittén arbetat så har verkligheten rusat vidare. När politiker och utredare funderar på vilka gränser de ska skapa, så kräver verkligheten att gränser ska brytas. Sociala skyddsnät, rättigheter till sjukvård och utbildning måste följa individerna .

Skåne är ett tydligt exempel på det. Här kan vi tala om en verklig region, med en oerhörd potential. Men den skrivs inte Skåne. Den skrivs Öresundsregionen.

Minst lika viktigt som att fysiska broar byggs är att byråkratiska hinder röjs ur vägen. För den dansk eller svensk som bor och arbetar på olika sidor gränsen ska det vara självklart vilka regler och skyddsnät som gäller. Och skatt ska lika självklart betalas där man bor.

Ska välfärdssystemet hålla samman, och människor få det skydd de betalar för, så krävs det helt andra grepp än att rita nya regioner på den gamla Sverigekartan. Ansvarskommittén riskerar att vara passé redan innan den är färdig.

•••

Någon förundersökning om Carl Bildts optioner blir det inte – som väntat. Det beskedet kom överåklagare Christer van der Kwast med i går.

Samtidigt visade Demoskop i en opinionsundersökning att Carl Bildt är den populäraste toppolitikern i Sverige. Utrikesministerns särskilda metod för att sätta journalister på plats har många beundrare runt om i stugorna (om svenskarna föraktar politiker så föraktar de journalister ännu mer).

Bildt är för övrigt så erkänt svårfångad att han fått ett eget kapitel i journalisten Björn Hägers bok om intervjuteknik: "Konsten att intervjua Carl Bildt".

Annons

•••

Svenska fackförbund slåss för rätten till kollektivavtal, heter det. Men hur är det i verkligheten? När Byggnads blockerade det lettiska byggbolaget från Vaxholm, så blockerade man också det lettiska facket som hade ett giltigt kollektivavtal med företaget. Byggnads ville alltså köra över det lettiska facket och dess medlemmar, ta in sin del av kakan och försvara sitt fackmonopol på den svenska byggnadsmarknaden. Fack mot fack lika mycket som fack mot arbetsgivare.

Och Byggnads lyckades, till glädje också för svenska byggföretag, som slapp onödig konkurrens från ett utländskt bolag.

Det Byggnads försvarar i EG-domstolen är inte kollektivavtalen, utan sin egen monopolställning. Och regeringen Reinfeldt hejar på. Vilket sällskap moderaterna hamnat med i EG-domstolen i Luxemburg.

•••

Den konservativa gruppen i EU-parlamentet valde den franske politikern – och bonden – Joseph Daul till ny gruppledare. Svenske moderaten Gunnar Hökmark kandiderade, men fick se sig slagen – av en fransk jordbrukssubventionsfantast, med 134 röster mot 115. Illa, minst sagt.

Henrik Alexandersson (henrikalexandersson.blogspot.com) citerar den nye gruppledaren:

"Jag är emot en liberalisering för jordbruksprodukter till varje pris: det är det slags dogmatiska tänkande som bara kan få olyckliga följder. Jag vill att det skall finnas redskap som reglerar marknaden och gör det möjligt att stabilisera priserna inom Europeiska unionen och på internationell nivå."

Dessutom rapporterar Financial Times att Joseph Daul i hemlandet är under utredning för att under sin tid som boss för de franska köttproducenterna ha använt statliga jordbrukspengar för att gynna honom närstående organisationer på ett otillbörligt sätt.

Vilket sällskap moderaterna hamnat med i Europaparlamentet i Bryssel / Strasbourg.

Annons

•••

Centerns gruppledare i Trelleborg, Patrik Holmberg, erkände i en intervju med TA att han började sin politiska bana i SSU.

"Det var något i det kollektivistiska tänkande som jag inte riktigt höll med om. Jag anser att beslut rörande en individ ska tas av individen".

Klokt sagt.

•••

Martin Ådahl, politisk chefredaktör på Fokus, det utmärkta svenska politiska nyhetsmagasinet, skriver i veckans nummer om regeringens framtid, och hur den kommer att betygsättas av det svenska folket då:

"En gissning är att färre då kommer klaga på vad regeringen gjorde, fler på vad den inte vågade göra".

•••

Köpingeskolan kostar 20 miljoner att sanera från mögel och fukt. Om nu notan verkligen stannar där. Eleverna får plugga på krogen i stället.

Bara inte notan blir för hög.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons