Region Skåne – det dolda valet
I förhållande till riksdagsvalet och kommunalvalet är intresset för Landstingsvalet litet och debatten om Region Skåne, som landstinget kallas här hos oss, är nästan obefintlig.
Synd, och egentligen svårt att förstå eftersom ansvaret för den viktiga men misslyckade sjukvården i Skåne ligger hos just Region Skåne.
Region Skåne hanterar 22 miljarder varav 20 går till sjukvården.
Med den nuvarande skattesatsen 10,39 får en person med den rätt beskedliga inkomsten om 18 000 kronor i månaden betala runt 20 000 kronor om året för den sjukvård han/hon har rätt till. Då är inte avgiften vid sjukbesöket eller egenavgiften för medicin inräknat.
Det bristande intresset hos väljarna har säkert till en del sin orsak i en viss uppgivenhet hos dessa.
Minns det för några år sedan genomtrumfade projektet "Skånsk Livskraft" med nedklassningen av sex sjukhus till operationsfabriker, däribland Trelleborgs. Besluten togs, som det hette, "i politisk enighet". Opinionen från medborgare och vårdpersonal kördes över och från ledande politiker intogs en mycket arrogant hållning.
Med "politisk enighet" har även andra kontroversiella frågor behandlats. Så pågår till exempel en diskussion om bortprioriteringar av sjukdomar som inte ska behandlas internt och med andra landsting. "Smusslet" mellan politikerna över huvudet på vanliga medborgare leder till att man inte tycker det är lönt att ha synpunkter. Lite skenfäktningar vid budgetbehandling och bokslut döljer inte det faktum att det viktigaste för flertalet av de 372 politikerna av olika kulörer på adresslistan är eniga och ser det som viktigast att behålla makt och positioner. De ambitionerna beskrivs av en "självstyrelseberedning" i en skrift på 24 sidor där en mening egentligen hade räckt: "Hurra vad vi är bra – vi vill ha kvar våra uppdrag".
Den skånska vården är bra tycker många, om man bara kommer åt den. Åtkomsten och tillgängligheten förhindras dock effektivt av långa köer till sjukhusvården, telefonköer till vårdcentralerna, obegripliga öppetttider och regler för akutsjukvården och till synes meningslösa persontransporter inom Skåne.
Att bli sjuk på kontorstid låter sig dess värre inte alltid göras och boten per telefon kan tyvärr väldigt få tillgodogöra sig.
Den så kallade nationella vårdgarantin är inom Skåne närmast en from förhoppning och innehålles inte på långt när.
Region Skåne är en mycket byråkratisk organisation. I senaste årsredovisningen anges antalet administrativt anställda till 2 378, de nödvändiga läkarsekreterarna oräknade. Samtidigt saknas vårdpersonal. Till exempel är vårdcentralerna på en del orter kraftigt underbemannade med läkare.
Svårigheten att nyrekrytera till Skåne är påtaglig. Inte så konstigt med arbetsgivare/huvudmän som inte lyssnar på de anställda. Och vars främsta företrädare gång på gång insinuerar att vårdpersonalen tänker mer på sig själva än på patienterna.
Region Skåne har den sämsta ekonomiska ställningen av samtliga landsting i Sverige med så kallad negativ soliditet, det vill säga skulderna är större än tillgångarna.
Så visst är Region Skåne och politikernas hantering av sjukvården värd debatt. För oss är det ofattbart att man har förtroende för de där ledande nu aktiva politikerna.
Vårt "recept" är att politikerna ska låta bli att peta i frågor som vårdpersonalen kan bättre.
Och att byta ut de styrande politikerna vid valet.
På lång sikt bör närvården föras över på kommunerna och sjukhusvården till staten.
Gert Rosenquist,
spi Trelleborg