Regeringen vilseleder
Arbetslösheten har blivit ett gissel för svenskarna. Mellan 1 och 1,5 miljoner svenskar i arbetsför ålder står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Den socialdemokratiska regeringen gör allt för att dölja problemet, genom att skyffla människor från arbetslöshetsstatistiken till förtidspension, sjukskrivning och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det höga skattetrycket och regeringens usla näringspolitik i kombination med en ljummen världskonjunktur gör att den naturliga – och på lång sikt den enda rätta – vägen att bekämpa arbetslösheten, att nya och växande företag nyanställer, inte fungerar.
Trots alla arbetsmarknadspolitiska manipulationer ligger den öppna arbetslösheten på en förvånansvärt hög nivå, något som om det fortsätter under valåret 2006 kommer att skapa panik i det socialdemokratiska partihögkvarteret.
För att skapa ytterligare möjligheter att kamouflera arbetslösheten presenterade utbildningsminister Leif Pagrotsky (s) och samarbetspartiernas företrädare Britt-Marie Danestig (v) och Mikaela Valtersson (mp) på torsdagen en utbildningssatsning som innebär att 175 miljoner kronor under 2005 och 2006 ska ge 3500 fler högskoleplatser. Samtidigt attackerar vänsterblockets partier den borgerliga alliansens prioritering av kvalitet hellre än kvantitet i högskolan.
De rödgrönas kritik av de borgerligas utbildningspolitik är talande. För regeringen gäller att få så många som möjligt, målet är att 50 procent av varje årskull ska ha påbörjat högskolestudier vid 25 års ålder, genom högskolan. Att akademikerarbetslösheten redan är hög och att det finns tomma platser på många högskoleutbildningar verkar inte bekymra regeringen och stödpartierna. Inte heller det faktum att en massutbyggnad av högskolan utan tillräcklig finansiell uppbackning ger mindre resurser – lärare etcetera – per elev tycks oroa vänsterkartellen.
Dålig och sjunkande utbildningskvalitet är ett pris regeringen är beredd att betala, om det går att hyfsa arbetslöshetsstatistiken.
På torsdagen kom också beskedet att Banverkets generaldirektör Bo Bylund blir ny chef för arbetsmarknadsstyrelsen. Bylund har en bakgrund som bland annat förbundssekreterare i fackföreningen Metall och en karriär i arbetsmarknadsdepartementet, vilket indikerar starka band till det socialdemokratiska partiet. Hans insatser kommer att bli en viktig del av regeringens återvalsstrategi. Fler ska ges konstgjord sysselsättning, så att befolkningen kan vilseledas om läget på arbetsmarknaden.
Det vore tragiskt om regeringen och stödpartierna lyckas med sina ljusskygga manövrer. För Sverige är i akut behov av en regering som via prioriteringar av samhällets resurser och skattelättnader ger utrymme för skapandet av arbetstillfällen i det privata näringslivet.
Den överväldigande majoriteten svenskar vill ha helst riktiga jobb så att de kan försörja sig själva. Konstruerade låtsasjobb, konstgjord sysselsättning eller lågbudget- och lågkvalitetshögskolplatser utövar nog mer lockelse på vänsterpolitiker och centralbyråkrater än på den breda allmänheten.