Annons
Nyheter

Rädda praon i Vellinge

Nyheter • Publicerad 24 april 2007

Vellinge kommun har tagit beslut att lägga ner praoverksamheten, den period då eleverna i högstadiet praktiserar på ett lokalt företag.

Kommunen menar att skolan inte kan garantera arbetsmiljökraven och att det är svårt att finna praoplatser. Så eleverna får stanna hemma. Oron för arbetsmiljökraven är märklig då prao har genomförts framgångsrikt i decennier med dagens regelverk. Svenska företag är också väsentligt säkrare arbetsplatser nu än någonsin tidigare.

Annons

Kvaliteten i prao kan bli bättre, men att avskaffa är helt fel väg att gå. Skolan bör istället utveckla både praon på högstadiet och den längre praktiken som finns på gymnasiet. Eleverna bör få mer kontakt med verkligheten utanför klassrummet, inte mindre.

Ett verkligt problem, särskilt i högstadiet, är dock att elevernas tid på arbetsplatserna inte kopplas ihop tillräckligt med uppgifterna i skolan. Många elever känner sig ganska vilsna på sin arbetsplats. De ser inte vad uppgifterna där har att göra med vad de lär sig i den vanliga undervisningen. För vissa blir prao bara en tid då man "slipper" vara i skolan.

Skolan bör förbereda eleverna mer innan de går ut på sin praktik, genom att ta upp näringslivsfrågor i de vanliga skolämnena. Vilken roll har företag i det svenska samhället och historien? Hur har entreprenörer bidragit till svenskt vardagsliv? Vilka värderingar gäller i näringslivet? Eleven lär sig mycket om undervisning i skolan länkas samman med egna upplevelser på ett verkligt företag.

Undersökningar som Svenskt Näringsliv har gjort visar att 9 av 10 elever tycker att praktik är ett bra sätt att lära sig om arbetslivet. För många elever är praon en spännande, första kontakt med en vuxen arbetsplats.

Vi i näringslivet bör ta vara på denna nyfikenhet. Låt oss sträcka ut en hand till skolorna och erbjuda fler elever att göra praktik i våra företag. Vi har allt att vinna på det. Många företag har problem att rekrytera.

De som tar emot elever lär tidigt känna tänkbara framtida medarbetare och väcker deras intresse för nya branscher och verksamheter.

I takt med den ökade globaliseringen blir det också allt viktigare att alla i samhället förstår nyttan med konkurrenskraftiga, växande företag. Genom att ta emot elever på prao och praktik bidrar vi i näringslivet till att öka skolans och elevers kunskaper och öka förståelsen för behovet av ett gott företagsklimat i Sverige.

Vissa företagare är oroliga att det kommer ta för mycket tid att ta emot en elev, eller att inte kunna erbjuda lämpliga arbetsuppgifter. Som ett sätt att hjälpa både skolor och företag har vi ett stödpaket som samlar tips och erfarenheter från hela landet om hur prao kan genomföras enkelt och med hög kvalitet.

Låt oss se möjligheterna! Vi välkomnar att fler företag tar emot elever i sina verksamheter och att fler skolor gör näringslivsfrågor till en naturlig del av skolans undervisning.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons