Annons
Nyheter

Råd till storebror Försäkringskassan

Nyheter • Publicerad 3 september 2007

Slutreplik till Vera Gustavsson, Försäkringskassan "Ingen storebror" TA 23 Augusti

Problemet är just att det inte räcker att vara "uppenbart sjuk" vilket ju Vera Gustavsson håller med om i sitt svar.

Annons

Försäkringskassan har förvisso ingen tacksam uppgift. Sjukskrivningsmönstret har ändrats radikalt och systemets ekonomi befinner sig i fritt fall. Detta beror emellertid på samhällsutvecklingen och kan inte lastas vare sig den enskilde doktorn eller patienten. Då hjälper det inte att komplicera sjukintyget. Det är inte heller kostnadseffektivt att kräva en miniutredning av, eller ens uttalande om, rehabiliteringsbehovet vid varje korttidssjukskrivning.

Naturligtvis finns det doktorer som sjukskriver på tveksamma grunder. Detta är både läkare och Försäkringskassan medveten om. Dessa doktorer skulle lätt kunna "punktmarkeras" av Försäkringskassan. Naturligtvis finns det också en stor mängd patienter som vill bli sjukskrivna för minsta lilla – ibland till och med påhittade – krämpa.

Även detta är känt för försäkringskassan och oftast också för läkaren. Om läkaren misstänker att patienten har en tendens att simulera så finns emellertid- enligt gällande lag – ingen möjlighet för honom/henne att få upplysningar om patientens sjukskrivningsmönster. Inte ens om patienten är listad på mottagningen och således tillhör hans/hennes ansvarsområde.

Eftersom dessa patienter oftast är välkända av Försäkringskassan skulle även här en möjlighet till "punktmarkering" vara av värde. Vid upprepade misstankar om överutnyttjande skulle Försäkringskassan kunna starta egna utredningar.

Man får inte låta missbrukarna styra ett av våra fundamentala trygghetssystem. Försäkringskassans nya sjukskrivningspolitik är förvisso till god hjälp för de doktorer som inte kan motstå krävande eller hotfulla patienters krav på sjukskrivning - doktorn kan numera hänvisa till att han/hon inte råder över systemet. Det finns ju inte längre någon som kan kallas sjukskrivande läkare.

Denna fördel väger emellertid lätt mot nackdelarna för de svaga och sjuka patienter som inte har kraft att ifrågasätta Försäkringskassans beslut. Dessa upplever Försäkringskassans myndighetsutövning som ett övergrepp och har inget annat stöd än det man kan få från en överbelastad doktor som ser som sin huvudsakliga uppgift att bota sjukdom, och som har alltför liten tid avsatt för byråkratiskt pennfäkteri.

Denna utveckling har knappast varit lagstiftarens avsikt.

Det finns snart ett behov av en patientombudsman i varje försäkringskasseområde vars enda uppgift skulle vara att företräda patienter i sjukskrivningsfrågor vid konflikt med Försäkringskassan.

Receptet är alltså inte att försvåra för mängden för att minoriteten felar. Receptet är att få patienten att förstå att en heltidssjukskrivning eventuellt följs av en halvtidssjukskrivning och att målsättningen alltid är att komma tillbaka till arbetsplatsen, på något sätt och så fort som möjligt. En heltidssjukskrivning som följs av en – eventuellt ännu längre - heltidssjukskrivning skall utredas omedelbart. Sjukskrivning är fortfarande ett instrument för rehabilitering likvärdigt medicin och operation. Inte ett sätt att fasas ut ur arbetslivet.

Man borde samtidigt införa ett förenklat sjukintyg för korttidssjukskrivna.

Annons

Olof Löfgren ,(m)

Docent och läkare vid

gynhälsan i Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons