Nyheter

Public service med hjärtat till vänster

Nyheter • Publicerad 19 november 2004
Foto: 

I onsdags sände Sveriges Television, SVT, ett program kallat Novemberrevolutionen, presenterat som en dokumentär. Upphovsman är vänsterjournalisten Dan Josefsson.

Programmet är gjort i Michael Moore-anda, den tradition av dokumentär som handlar om att förföra tittarna till förmån för den egna världsbilden. Något ironiskt med tanke på att Dan Josefsson författat "Välkommen till Dramafabriken", en bok som är kritisk till dokumentärfilmaren Folke Rydén och SVT.

Själv vet Dan Josefsson hur dokumentärer ska göras.

I Novemberrevolutionen är sanningen given. Berättarrösten utgår från att det existerade en omfattande nyliberal konspiration som tog sig långt in i de socialdemokratiska leden för att krossa den så underbara svenska modell som gjorde vårt 1970-tal till den bästa av världar.

Här finns ingenting om inflations- och devalveringspolitikens egentliga innerbörd: att sänka lönerna för att hålla produktionen och företagens vinster uppe. Ingenting om problemen med att skjuta omstruktureringen av samhällsekonomin framför sig. Bara den enkla slutsatsen att avregleringar är av ondo.

Med studsiga bilder, en förment allvetande berättarröst, och en kryddning av sorgsna storögda barn blir den presenterade dokumentären till en sällsynt sliskig soppa. Något som den vilsne folkhemsnostalgikern kan slicka i sig som tröst en kall novemberkväll. För den som vill skapa sig en egen syn på saken smakar däremot soppan illa.

Det är också avsikten. Dan Josefsson utger sig inte för att vara en objektiv journalist. Han är tvärtom uttalat negativ till objektivitet.

Josefsson tillhör skolan som menar att det inte finns någon objektiv sanning och därför ska man också aktivt bedriva journalistik utifrån sin egen subjektiva verklighet.

En presentation på nättidning Sourze, där Josefsson medverkat som krönikör, ger en enkel förklaring till hans inställning:

Brinner för: En journalistik byggd på djup övertygelse.

Brinner inte för: Journalister som lurar sig själva och andra genom att låtsas vara "objektiva" trots att ingen objektivitet kan existera inom journalistiken.

Andra journalister, majoriteten, menar att det tvärtom är ett yrkeskrav att sätta professionen framför de egna värderingarna. Privat socialist, liberal eller konservativ – men i yrket opartisk och noga med att låta alla komma till tals under lika förutsättningar. Att söka efter uppgifter som ger möjlighet för läsaren att skapa sin egen uppfattning om sakernas tillstånd är uppdraget.

Båda inställningarna kan vara farliga. En journalistik som försöker vara objektiv i meningen att journalisten medvetet spelar okunnig blir ett totalt misslyckande. Den som däremot aktivt söker kunskap från olika håll och presenterar invändningar mot de egna teserna kan göra bra journalistik i objektiv anda.

Det är mycket svårt – och varje journalist som försöker har säkert någon gång trampat fel – att lyckas förena tydlig vinkel med djup och saklighet. Men det går.

Den andra inställningen, den som Dan Josefsson representerar, kan också fungera. Ibland innebär den inga problem alls. Den som läser ledaren i Trelleborgs Allehanda, i Aftonbladet, eller i Svenska Dagbladet, har en politisk kompass i tidningens ideologiska stämpel att förhålla sig till. Man förväntar sig tydliga ställningstaganden. Det gäller också den som läser politiskt färgade tidskrifter som Johan Ehrenbergs ETC eller Fria moderata studentförbundets Svensk linje. Var och en får bedöma innehållets kvalitet och relevans utifrån de givna förutsättningarna.

Men när Dan Josefssons Novemberrevolutionen presenteras som en dokumentär i SVT, ett Public service-bolag med opartiskhet som modell, blir det ett betydande trovärdighetsproblem. Ett problem avsevärt större än vad Cecilia Uddéns politiska varudeklaration inför presidentvalet i USA blev för Sveriges Radio. Cecilia Uddén talade om var hon stod – och blev tillfälligt avstängd från att rapportera. I SVT får däremot Dan Josefsson presentera sin subjektiva journalistik på objektivitetens villkor.

(Novemberrevolutionen sänds i repris i SVT2 lördag 20 november klockan 13.00 och söndag 21 november 22.15.)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.