Annons
Nyheter

Presidenten före Barack Obama

Nyheter • Publicerad 5 december 2008

Den avgående presidenten George W Bush flyttat hem till Dallas, meddelade hans stab för några dagar sedan. Som ägare till ett baseballag bodde den blivande presidenten många år i staden, som han lämnade för huvudstaden Austin när Bush blev Texasguvernör 1995. Bush, vars popularitetssiffror återkommande hamnar på historiskt låga nivåer, köpte i höstas ett hus för 16 miljoner i den fashionabla förorten Preston Hollow.

Om den nästan 800 kvadratmeterstora egendomen lämpar sig för memoarskrivande får vara osagt. Tidningen Forbes avrådde också den blivande expresidenten att skriva några, i alla fal på några år. Publikationen gjorde jämförelsen med företrädaren Bill Clinton. Med popularitetssiffror vid avgångsdagen på runt 65 procent kunde han ta ett förskott på hela 15 miljoner dollar för den blivande storsäljaren "Mitt liv". Men med rekordlåga 25 procent i "approval rating" var det liksom inte riktigt läge för den nu sittande presidenten, menade Forbes.

Annons

Amerikas 43:e president har av och till varit förtjust i att antyda att historien på ett eller annat sätt ska omvärdera honom och hans gärning. Med tanke på finanskrisen och två pågående krig som verkar mer eller mindre ovinnbara känns tanken inte riktigt verklighetsförankrad. Detta finns säkerligen också i bakhuvet på Bush själv, som i en närapå öppenhjärtig intervju med Brittiska BBC medgav att det begicks "misstag" i underrättelsearbetet med Iraks förmodade massförstörelsevapen.

Men - under har skett. Se på Richard M Nixon. 1974 avgick han i skam och vanära och undkom bara tack vare en benådning av efterträdaren åtal för brott mot grundlagen och sannolikt också fällande dom. I dag har Nixon intagit en i vissa stycken välförtjänt placering på den övre halvan av presidentrankningslistorna. Miljöarbetet - han grundade miljömyndigheten EPA - arbetsmarknads-, kultur- och mediepolitik hör till de områden utöver det självklara närmandet till Kina som brukar framhållas till Nixons fördel.

George W Bush har själv också av och till antytt att han liksom den demokratiske Harry S Truman skulle omvärderas av historien. Truman efterträdde Roosevelt våren 1945 och omvaldes 1948 med knapp marginal och lämnade ämbetet fyra år senare djupt impopulär. Koreakriget, Mao Tse Tungs maktövertagande i Kina, djupa problem på arbetsmarknaden och kommunistjakten hemma brukar framhölls bland hans tillkortakommande av bedömare hemma och i utlandet. I dag anses Truman ofta höra till de tio bästa presidenterna. Skälen därtill är lätt att inse. Med Marschallplanen återuppbyggdes Europa och fröet till det som är EU kunde sås. Truman desegregerade också de amerikanska stridskrafterna och gav afroamerikaner och andra minoriteter jämställdhet i de väpnade styrkorna.

Bush då? Har han gjort n å g o n t i n g rätt? Ja, nästan. 2006 lade han fram ett förslag för genomgripande reform av USA:s invandringsregler. Den nya lagen hade i ett slag kunnat legalisera vistelsen för miljontals illegala invandrare som utgör en viktig men på grund av sin svaga legala ställning samtidigt exploaterad del av landets arbetare. Reformen var dock långt före sin tid och fälldes av presidentens partikamrater i kongressen.

Frihandeln då? Är det inte demokraterna som är protektionister? Jo, Bush är en uttalad "free trader". Men det har inte hindrat honom från att ge såväl stålindustrin som landets jordbrukare hundratals miljarder dollar i subventioner.

Artisten och aktivisten Bob Geldof, normalt inte den som förväntas tala väl om en sådan som Bush, har framhållit att Bushadministrationens Afrikapolitik är den bästa sedan Kennedy. Bland annat har ett hjälpprogram gett bromsmediciner till miljoner hiv-drabbade afrikaner.

Sist men inte minst. Till skillnad mot många av sina företrädare, inte minst den notoriskt sene Clinton, är Bush känd för att ända från första dagen vara extremt punktlig. Och lär vara så även sista dagen på jobbet den 20 januari när han på podiet framför Capitolium får se sin efterträdare sväras in som USA:s 44:e president och den förste av afro-amerikanskt ursprung. Villket kanske blir vad Bush i framtiden blir känd som: presidenten som var före Obama.

Ola Tedin är politisk redaktör på Ystads Allehanda

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons