Annons
Nyheter

Positivt för EU

Nyheter • Publicerad 4 maj 2009
EU-parlamentet, där Sverige har stämma och säte.
EU-parlamentet, där Sverige har stämma och säte.Foto: Foto: Christian Lutz

Efter snart femton år av medlemskap verkar svenskarna alltmer kunna acceptera EU fullt ut. Enligt en färsk undersökning utförd av SOM-institutet i Göteborg, ”Åsikter om EU-medlemskapets konsekvenser 1997–2008, SOM-rapport nr 2009:3”, skär förändringen dessutom tvärs över partisympatierna. Med en dryg månad kvar till valet till EU-parlamentet är det på tiden att vi äntligen slutat fundera på om det är bra att vara med i EU eller inte och i stället koncentrerar oss på vad vi vill vara med att förändra och i så fall hur.

Vänsterpartiets väljare är minst positiva till medlemskapets konsekvenser, så långt bjuder SOM inte på några överraskningar. V är som bekant det enda riksdagsparti som fortfarande vill verka för ett utträde. Ändå visar undersökningen att det även bland V:s väljare, liksom hos de andra partierna, finns ett erkännande för unionens positiva inverkan på en rad områden.

Annons

Sammanlagt är 48 procent av de tillfrågade för ett medlemskap och 36 procent emot. I fråga om den gemensamma valutan är siffrorna emellertid i princip fortfarande de omvända – enbart 33 procent av de tillfrågade vill att vi går med i valutasamarbetet och 47 procent vill behålla den försvagade kronan.

Forskningen, företagsamheten och miljön hör till de ämnesområden där en mycket klar majoritet av svenskarna enligt SOM ser tydliga fördelar av ett medlemskap. Sak samma, om än i någon mindre mån, gäller jobben, jordbruket, brottsbekämpning och jämställdhet.

På minussidan anser dock fortfarande en majoritet att situationen för alkoholpolitiken, den sociala tryggheten, invandringen, livsmedelspriserna och i viss mån ekonomin försämrats på grund av medlemskapet.

Attitydundersökningen visar att en omsvängning har skett i väljarleden. Denna kan exemplifieras med Miljöpartiets tidigare svängning i hållningen till medlemskapet. När det gick upp för partiledningen att såväl medlemmar som sympatisörer såg klara fördelar med att vara med i EU, droppades sonika kravet på utträde.

Socialdemokraterna kan å sin sida emellertid ha begått ytterligare en taktisk blunder genom att placera den EU-kritiska före detta partisekreteraren Marita Ulfskog som förstanamn på partiets valsedlar. S-väljarna är förvisso mindre positiva än alla andra partiers förutom V:s, men trots det överväger den positiva synen på unionen i nyckelfrågor som ekonomi och sysselsättning även bland presumtiva S-väljare.

Då det begav sig var ett av ja-sidans argument att vi som medlemmar faktiskt kunde vara med och bestämma. Unionen fanns ju kvar oavsett om vi var med eller inte, men det är trots allt bättre att kunna påverka lite grann än inte alls.

Femton år senare börjar detta enkla faktum sjunka in. Att säga ja eller nej var en sak. Nu börjar vi äntligen förhålla oss till unionens många sakfrågor. De påverkar oss alla på ett eller annat sätt. Som väl är kan vi, till skillnad mot till exempel norrmännen, tack vare medlemskapet vara med och påverka.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons