Annons
Nyheter

Polska tvillingstyret sätts på prov

Nyheter • Publicerad 18 september 2007
Karaktärerna i BBC:s barnprogram Teletubbies. Tinky Winky längst till höger. ARKIV:BBC/Scanpix 1997
Karaktärerna i BBC:s barnprogram Teletubbies. Tinky Winky längst till höger. ARKIV:BBC/Scanpix 1997Foto: 
Lech Kaczynski sitter kvar som polsk president i tre år till, i motsats till tvillingbrodern Jaroslaw vars premiärministerpost sätts på spel i de kommande parlamentsvalen. ARKIV: Czarek Sokolowski/Scanpix 2002
Lech Kaczynski sitter kvar som polsk president i tre år till, i motsats till tvillingbrodern Jaroslaw vars premiärministerpost sätts på spel i de kommande parlamentsvalen. ARKIV: Czarek Sokolowski/Scanpix 2002Foto: 

Den polska marknadens potential är stor, tillväxttakten ligger för närvarande på runt 6 procent och Polen har under de senaste tio åren blivit en viktig handelspartner för Sverige.

Detta ekonomiskt dynamiska land dras dock med ett instabilt och delvis bisarrt politiskt landskap. Sedan befrielsen från den tunga och hårda kommunistdiktatur som plågade polackerna 1945 – 1989 har partier uppstått, splittrats och slagits ihop i snabb takt. Det lilla bondepartiet PSL är det enda parti som varit med hela vägen sedan demokratin infördes.

Annons

Sedan 2005 har Polen styrts av en grotesk trepartikoalition bestående av värdekonservativa Lag och Rättvisa (PiS), extrempopulistiska Självförsvar och reaktionära Polska Familjers Förbund.

I spetsen står Lag och Rättvisas ledarduo, enäggstvillingarna Lech Kaczynski och Jaroslaw Kaczynski, president respektive premiärminister. Det är en regering som när det gäller löjeväckande moralkonservatism och rå populism är unik i Europa.

Det dominerande partiet Lag och Rättvisa bygger till stor del sin politik på en konspirationsteori: att det existerar en uklad, ett nätverk bestående av giriga affärsmän, kommunistpolitruker och korrupta politiker, som styrt Polen bakom kulisserna sedan 1989. Därför har de senaste två åren präglats av en häxjakt på påstådda medlemmar i detta fantasinätverk, vilket delvis satt rättssäkerheten ur spel.

Regeringen intar en position när det gäller aborter, homosexualitet och dödsstraff som framstår som stötande för de flesta européer. En uppmärksammad tragikomisk del av moralpolitiken var när Polska Familjers Förbund tidigare under mandatperioden ville ha en statlig undersökning av barnprogrammet Teletubbies, då en av karaktärerna, Tinky Winky, misstänktes för homosexualitet.

Utrikespolitiskt förs en nationalegoistisk kurs som retat upp och förargat övriga medlemsländer i EU. Den polska högerregeringens representanter ses allmänt som plumpa och opolerade lantisar i de fina europeiska salongerna.

I somras kollapsade regeringen efter en härva av korruptionsbeskyllningar och nyval utlystes till den 21 oktober. De tre forna regeringspartierna ställer upp var för sig i den smutsiga valrörelse som pågår.

Huvudalternativet till den reaktionära röran är högerliberala Medborgarplattformen (PO), ett städat borgerligt parti, och nybildade Liberaler och Demokrater, en valallians mellan vänsterliberaler, socialdemokrater och exkommunister.

Medborgarplattformen har starkt stöd enligt opinionsundersökningarna, men det ska – trots de senaste turbulenta och skandalplågade åren – inte uteslutas att Lag och Rättvisa återkommer till makten. Partiet har trofasta kärnväljare bland polacker som inte riktigt hängt med i de senaste årens snabba ekonomiska omvandling.

En viktig orsak till att de mörkblå partierna kunde vinna förra valet 2005 var det låga valdeltagandet, bara 40 procent röstade. De högerpopulistiska och reaktionära väljarna tar sig troget till vallokalerna. En del polska bedömare varnar för ännu lägre valdeltagande den här gången, efter två år av absurd politisk cirkus.

Låt oss istället hoppas att många polacker går till valurnorna och röstar anständigt den här gången.

Annons

Polen är värt ett bättre öde än att vara resten av Europas politiska driftkucku.

Jörgen Jörgensen är ledarskribent på Kristianstadsbladet

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons