Annons
Nyheter

Polisbrist i riksdagen

Nyheter • Publicerad 28 april 2005

Nyligen presenterade SOS Alarm en opinionsundersökning om trygghet i samhället som företaget låtit Temo göra. Av den framgår att knappt sex av tio tror att polisen skulle kunna hjälpa till i tid om det uppstår en nödsituation. Det är en förtroendebrist som heter duga. Det går inte att sätta likhetstecken mellan faktisk trygghet och upplevd trygghet, men de två begreppet hänger så klart ihop. Det är inte för inte som ordet polisbrist finns. Sveriges Televisions morgonprogram tog upp ett exempel på torsdagen. I sommar förväntas en enda polispatrull, två personer, lyckas med konststycket att upprätthålla ordningen i fem kommuner i östra Norrbotten. Då vill det till att de har simultankapacitet.

Problemet finns inte bara i Norrbotten utan är i mångt och mycket ett glesbygdsproblem. Runt om i landet är förutsättningarna lika bekymmersamma. Detta trots den storsatsning på polisen som har skett under senare år.

Annons

Polisproblematiken kom upp under riksdagens frågestund på torsdagseftermiddagen. Moderaternas Beatrice Ask frågade

justitieminister Thomas Bodström om det som läget ser ut i dag är klok politik att förtidspensionera 1200 poliser för att kunna

anställa nya. Inga problem eftersom de som går under de närmaste åren gör det av verksamhetsskäl, inte av ekonomiska skäl, menar ministern.

Det låter bra, men frågan är ju vad man gör när det är svårt att rekrytera de nya poliserna till glesbygden? Att det finns många

välutbildade poliser i landet hjälper ju inte om de inte finns där de behövs.

Centerpartiets Johan Linander hade också sett tv-inslaget och undrade och justitieministern anser att medborgare kan ställa krav på grundläggande samhällstrygghet, som att polisen är tillgänglig och kan komma i rimlig tid. Självklart kan ingen svara nej på den frågan och Thomas Bodström understök hur viktigt det är att kunna ställa sådana krav. Han gjorde det samtidigt som han återigen hänvisade till satsningarna som gjorts.

Johan Linander förde vidare idéerna om riktade intagningar till polishögskolan och distansutbildning. Javisst, sa ministern om det senare. Det är en bra idé som finns idag. Vad som också finns i dag är en mängd nedlagda polisstationer. Frågan är vilka signaler det sänder ut om hur viktigt det är att polisen finns på plats?

Kristdemokraternas Chatrine Pålsson frågade vad som kan göras för att få tillbaka poliserna i närmiljön? Satsningarna ger

sådana möjligheter, menar Bodström, utan att verka helt till freds med situationen.

Hur det än må vara med den saken kommer det att bli ännu en sommar med polisbrist runt om i Sverige. Folkpartiets Johan Pehrson som under frågestunden tog ett helhetsgrepp på polisen och brottsligheten mot bakgrund av att uppklaringsprocenten av anmälda brott ligger på 16 procent pekade på att det finns strukturproblem inom polisen i dag. Han efterlyste ett paket av åtgärder, och vill att regeringen bland annat funderar över om fokus ska ligga på en lokalt närvarande polis eller en fjärrpolis.

Annons

Vilket än svaren är borde alla kunna enas om att det inte är rimligt att vare sig allmänheten eller poliser ska behöva ta att larm

passerar utan åtgärd.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons