Annons
Nyheter

Pilgrimsvandring på Söderslätt

Nyheter • Publicerad 22 maj 2009

På semestern reser vi till Italiens och Greklands byar. Kanske har du hyrt en cykel där och förtjusats över de pittoreska bymiljöerna. Lika fina är Söderslätts byar, husen är liksom vuxna organiskt ur jorden, den feta myllan har använts till att göra lersten och tegel.

Man brukar säga att Stockholms innerstad har mer allemansrättsligt tillgänglig mark än Trelleborg och Söder-slätt. Det är nog sant. Men Sydvästskåne har samtidigt ett av Sveriges tätaste vägnät. Och dessa vägar kan man röra sig på och på det viset lägga under sig landskapet. Biltrafiken är högst måttlig på små-vägarna, så att gå och cykla där är trevligt.

Annons

Under maj månad har pilgrimsvandringar organiserats runt om i Skåne. Avsikten är att bilda ett sammanhängande nät av leder från Santiago di Compostela i Spanien över Vadstena och vidare till Nidaros i Norge.

På Kristi himmelfärds dag startade en grupp sin vandring från Trelleborg till Fru Alstad och vidare till Börringe-kloster. På söndagen strålar man samman med andra grupper i Lunds domkyrka.

I tider då långsamhetens lov besjunges kan vi var för sig göra en vandring över Söderslätt. Man kan gå en slinga mellan Fru Alstad och Västra Virestad och Bös-arp till exempel. Även om lärkorna sjunger så det dånar, så hör man långt i förväg den bil som närmar sig var tionde minut.

Det känns härligt att gå mitt i vägen, dess bombering gör att vägmitten ligger cirka fem cm högre än kanterna. Det är tillräckligt för att ge en annan känsla och utblick mellan fältens manshöga rapsodlingar. Jag har rest en del i Etiopien, där går alltid fullt av folk och boskap längs vägarna. Här är det så ovanligt med gående, så bilister hajar till när man ser någon och undrar vad hon gör där.

I Västra Virestad var det loppis i hela byn, det var liv och leja, musik och nygräddade våfflor, vattnet rann klart och fint under broarna i bäcken, trädgårdar och hus dekorerade. Gylle-Fjärdinglöv har nästa byafest med hantverk och djurutställning. På kyrkogården i Fru Alstad kan man sitta och lyssna på galande tuppar och en sågklingas gnällande mot färskt virke och tänka på att människor vallfärdat till just denna plats i snart tusen år.

Trots att det är ont om allemansrättslig mark, så kan slätten öppna, locka och bjuda in. Som cyklist eller vandrare kan rastplatsen vara i skuggan av en gammal pil i vägkanten helt enkelt.

Ryttare kommer ut i landskapet på nya ridslingor tack vare avtal med markägarna. Detta är nytt och gör Söderslätt tillgängligt trots att det är uppodlat. Ridpass liknande ett fiskekort!

Vad händer i stillheten, i vandringens tystnad? Jag tycker att det klarnar i huvudet, problem får lösningar, nya friska tankar föds. Tiden går inte, den kommer.

Madeleine Brandin är arkitekt och författare.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons