Annons
Nyheter

Petter Birgersson:De nedlagda rösternas taktik

Nyheter • Publicerad 21 november 2006
Ulf Bingsgård (m) valdes till kommunalråd i Trelleborg. BILD:CLAESNYBERG
Ulf Bingsgård (m) valdes till kommunalråd i Trelleborg. BILD:CLAESNYBERGFoto: 

Det var ett historiskt politiskt skifte som moderaten Ulf Bingsgård stod för när han i går valdes till Trelleborgs nye kommunstyrelseordförande. Bingsgård får sin plats på ett magert underlag, utan att ha en majoritet bakom sig i fullmäktige. Motståndarnas – socialdemokraternas och sverigedemokraternas – skilda vägar gör Bingsgård möjlig som trelleborgspolitikens tyngsta namn.

Någon radikal förändringsagenda lägger han inte fram. Dels är Bingsgård nymoderat försiktig, dels så är det inte självklart vad de sex partierna som står bakom honom har för gemensam kärna. Det utlovas en programförklaring framåt jul – låt oss hoppas att den innehåller lite positiva grepp för medborgerligt inflytande, en näringslivs- och entreprenörsvänligare inställning, mångfald i skola och omsorg, ett avstamp att lyfta de trelleborgare som befinner sig i socialt utanförskap – och så inte minst en slutlig enighet om E 6 och övrig infrastruktur.

Annons

Det finns SÅ mycket att göra, och det går i självklart i en kommun som har en positiv spiral att haka på.

En annan, på sitt sätt minst lika viktig, historisk roll tog Catherine Persson (s). Inte bara för att hon blir socialdemokraternas första oppositionsråd, utan också för att hon – liksom kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson (m) – bryter den tills nu så mansdominerade Trelleborgspolitiken. Perssons rikspolitiska rutin skvallrar om att det kommer att bli mer fart på debatterna fram över, både i och utanför fullmäktige.

I talarstolen tog Catherine Persson tydligt avstånd från den nya politiska organisationen i Trelleborg, vars stora nämnder och många ersättare hon – med rätta – kritiserade. Men i praktisk handling sa Persson och de övriga socialdemokraterna ja genom att lägga ned sina röster.

Det är politik när den är som mest komplicerat och diskutabel. För faktum är att det i fullmäktige egentligen fanns en majoritet mot sexpartialliansen förslag. Catherine Persson förklarar sitt passiva stöd till allianspartierna med att det är en viktig sak att fördela den politiska makten – hon vill helt enkelt inte riskera att det ska se ut som att socialdemokraterna ger sverigedemokraterna mer makt än nödvändigt.

Det är inte helt demokratiskt klockrent att det största partiet lägger ned sina röster, men så många andra utvägar hade inte Catherine Persson. Kom ihåg att det var efter Egil Ahls invit till sverigedemokraterna som han blev bortmotad av Skånedistriktet och centrala krafter i partiet. I stället tog Catherine Persson klivet tillbaka till lokalpolitiken. För att lägga ned sina röster fick socialdemokraterna ett oppositionsråd på heltid, med ett arvode som motsvarar 90 procent av det som kommunstyrelsens nye ordförande, Ulf Bingsgård (m) får (49 200 kronor i månaden).

Men detta betyder inte att Catherine Persson ger fritt fram för den nya politiska ledningen när det kommer till sakpolitiska frågor. Socialdemokraterna kommer att lägga egna förslag och motförslag, och i det fall det kommer till omröstning i fullmäktige kommer socialdemokraterna att acceptera stöd oavsett vilket håll det kommer ifrån. Det vill säga att Catherine Persson kan tänka sig att få igenom motioner med hjälp av stöd från sverigedemokraterna.

Sverigedemokraten Per Klarbergs krav i fullmäktige på att nämndsorganisationen inte skulle förändras, att partiet skulle få ett oppositionsråd på deltid samt förste vice ordförandeposten i revisionen, är ur hans perspektiv rimliga.

Men trots att fullmäktige inte gick med på det så står det klart att när det gäller frågor som kan skapa oenighet – som mer kommunal verksamhet på entreprenad – så kommer sverigedemokraterna att få ett avgörande politiskt inflytande.

Ulf Bingsgård kommer när han tillträder som kommunalråd vid årskiftet, att få ett på många sätt betydligt svårare jobb än sin företrädare. Bingsgård ger sig själv de klassiska 100 dagarna , sedan ska det synas att Trelleborg har fått ny politisk ledning. Någonstans i april nästa år kan det alltså vara dags att sätta ett första delbetyg på vad det historiska maktskftet inneburit för Trelleborg.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons