Annons
Nyheter

Petter Birgersson: Sydsvenskan och blekheten

Nyheter • Publicerad 9 augusti 2006
Hellre blockhoklad.
Hellre blockhoklad.Foto: 

Sydsvenska Dagbladets ledarsida gillar inte blockpolitik. Trelleborg togs i tidningens i tisdagsledare upp som ett exempel där blockpolitiken brutits, genom samarbete mellan socialdemokrater och moderater. Sydsvenskan ger inget betyg på det samarbetet – men är uppenbart omedveten om att Trelleborgsmoderaterna själva splittrats i frågan och att förnyarna tagit över i partiet för att driva valrörelse på att få ett nytt styre till stånd.

Sydsvenskan hyllar pragmatismen som återfinns på lokalplanet runt om i landet. Tidningen tycks mena att det inte finns beslut i kommuner och regioner som vilar på någon ideologisk grund. Det är förmodligen därför som Sydsvenskan sviker sin roll som regional och lokal opinionsbildare. Kommunfrågor anses inte angelägna, omkretsenväljarna har inte mycket att hämta i tidningens ledarspalter. Inte ens för den egna hemstaden Malmö, med dess särskilda problem och möjligheter, bryr sig Sydsvenskan om att ha någon klar profil. (Tur då att Kvällsposten tar det regionala och lokala opinionsbildandet på allvar!)

Annons

Även om det kommunala självstyret inskränks allt mer av styrda bidrag, utjämningsskatter och stopplagar, så finns många lokala frågor som har ideologisk bäring. I Trelleborg är det tydligt: Ta till exempel synen på friskolor, konkurrensutsättning av kommunala verksamheter och vad som ska vara "gratis" på skattebetalarnas bekostnad – nu senast körkort åt alla gymnasieelever.

Däremot finns det aldrig anledning att "käbbla" för käbblets skull. Är alla överens om en ringväg, så besluta om en ringväg. Det är liksom självklart. Politik ska handla om övertygelse och att föra sina väljares talan, inte om att kasta sand på varandra. Men problemet i lokalpolitiken är snarare att det finns för litet av opposition som har tid och kraft att granska och tänka självständigt – inte att det finns för mycket.

Sydsvenskans linje är att rikspolitiken ska hämta inspiration från de lokala samarbetena och avskaffa blockpolitiken. Vad som nu menas med det.

För det första spelar det ju ingen roll vilka partier som samarbetar, det blir block ändå. Om de två största samarbetar och sätter de övriga i opposition, så blir det ett jätteblock mot ett litet. Resultatet av det kan bli att små missnöjespartier växer sig stora i rollen som "den enda oppositionen".

För det andra så ska medborgarna i en demokrati ha en rimlig möjlighet att välja en ny regering. Med vårt proportionella valsystem är samarbete mellan olika partier en förutsättning för att på förhand kunna förstå vilket regeringsalternativ man stöder med sin röst.

Det är vad alliansen gett svenskarna: utifrån dagens politiska läge har fyra partier funnit att de har tillräckligt mycket gemensamt för att erbjuda ett förnyelsealternativ till en regering som suttit i tolv år. Det är i själva verket en god och demokratisk blockchoklad.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons