Annons
Nyheter

Petter Birgersson: Socialdemokratisk härdsmälta

Nyheter • Publicerad 20 oktober 2006

Inför valet i september skrev jag: "Sverigedemokraterna har fått rollen som ett hot för de etablerade partierna. Men i praktiken kan det vara så att sverigedemokraterna blir socialdemokraternas räddning".

Det jag avsåg var att Egil Ahl kunde räddas av att söka stöd från något annat parti – precis som han gjorde 2002 i överenskommelsen med moderaterna – med motiveringen att skapa en majoritet som höll sverigedemokraterna utanför inflytande.

Annons

Men aldrig hade jag kunnat föreställa mig att det var till sverigedemokraterna Egil Ahl skulle komma att vända sig för att hålla sig kvar vid makten.

Någon ideologisk övertygelse låg uppenbarligen inte bakom Egil Ahls ord efter uppgörelsen med moderaterna för fyra år sedan (TA 27 september 2002): "Det är som är viktigt är att hålla sverigedemokraterna utanför".

Nu var det inget individuellt infall från Egil Ahls sida att ta med sig ett förslag på politisk maktuppdelning till sverigedemokraten Per Klarberg. Bakom sig hade Egil Ahl ett styrelsebeslut i Trelleborgs arbetarekommun.

Under valrörelsen hade socialdemokraterna som strategi att inte ta debatten med sverigedemokraterna för att det sades medföra att det senare partiet legitimerades.

Efter valet var arbetarekommunens styrelse helt plötsligt beredd att förhandla med sverigedemokraterna om en maktuppdelning i Trelleborg. Arbetarekommunen grävde en djup grop i maktmyllan och slängde ned sin trovärdighet och anständighet i den.

Ledande socialdemokratiska lokalpolitiker – bland annat Kjell Nilsson, kommunstyrelseledamot och ordförande i byggnadsnämnden, Lisbeth Gisselquist, kommunstyrelseledamot och fastighetsnämndens ordförande, Terezija Macas, kommunstyrelseledamot och vice ordförande i arbetarekommunen, och Alf Hansson, tekniska nämndens ordförande, försvarar på nyhetsplats i dagens TA den tilltänkta valtekniska samverkan med sverigedemokraterna.

Argumenten är märkliga: "Demokratin har kommit på skam om små partier, som utgör sexklövern, ska ta hand om Trelleborgs framtid", säger Alf Hansson.

"En valteknisk samverkan med sd var det enda som gällde. Det var aldrig frågan om att vi skulle ha något gemensamt när det gäller politiska sakfrågor", säger Lisbeth Gisselquist.

Med andra ord: vi samarbetar med vem som helst, bara vi får behålla makten.

Den valtekniska samverkan handlade inte om att ge sverigedemokraterna de platser i nämnder och kommunstyrelse som valresultatet berättigar dem till – den handlade om att socialdemokraterna och sverigedemokraterna skulle bilda majoritet i nämnderna med (s)-märkta ordföranden.

Annons

Sverigedemokraternas Per Klarberg säger att han dessutom blev erbjuden den post som moderaten Lars Christensson har i dag, vice ordförande i kommunstyrelsen, plus en ordförandepost i revisionen.

Det var innebörden av den överenskommelse som socialdemokraterna var beredda att sluta med det parti som vill införa ett kommunalt program för att betala invandrare att flytta ut ur landet.

"Alla ska med – utom vissa som ska ut", kunde ha fungerat som slogan för den kommunledningen.

Det blir ett styvt jobb för den nya oppositionsledaren Catherine Persson (s) att återupprätta den lokala socialdemokratin efter denna politiska härdsmälta .

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons