Annons
Nyheter

Petter Birgersson möter Jerker Swanstein Han vill köra Skåne på nya vägar

Nyheter • Publicerad 8 december 2005
Jerker Swanstein (m) vill förändra Skåne.
Jerker Swanstein (m) vill förändra Skåne.Foto: 

Den borgerliga alliansen i Region Skåne har ett problem. När de ledde den då nybildade regionen så slutade det med gigantiska ekonomiska underskott. Så varför ska då skåningarna rösta fram den borgerliga alliansen till en ny fyraårsperiod?

På ett advokatkontor i Helsingborg sitter mannen som ska ha svaret på den frågan. Jerker Swanstein är alliansens ordförande i Skåne och moderaternas gruppledare i regionen.

Annons

– Möjligen var vi naiva när vi trodde att det skulle gå enkelt att slå ihop tre stora organisationer och kulturer – Kristianstad, Malmöhus och Malmö. Det blev ett ekonomiskt svart hål, säger han.

– Det andra skälet är att vi regerade i minoritetsställning och var beroende av ledamöterna för Skånes väl. De gick inte att lita på.

Men kan man säga att ni förde en ansvarsfull ekonomisk politik?

– Nej, eftersom vi inte lyckades hålla kontroll, så kan man inte det. Men man ska titta på vad socialdemokraterna hade för budgetförslag. Det fanns inga minskade kostnader i dem, bara ökade.

Men nuvarande majoritet har med hjälp av en skattehöjning, minskat underskotten kraftigt. Är inte den sortens ansvar som är nödvändigt?

– Alliansens löfte är en ansvarfull ekonomi. Men det ska inte vara som nuvarande majoritets mantra att budgeten är överordnat allt.

Vad är det då alliansen vill förändra?

– Vi har ett system som hämmar sjukvårdens utveckling. Politiker ska ansvara för finansiering och rättigheter. Men om sjukhus eller vårdcentraler är privata eller offentliga är ointressant. Jag är övertygad om att professionen kan utvecklas och hitta på smartare lösningar utan politiker som överrock.

Jerker Swanstein menar att andra driftformer kommer att göra att sjukvårdens resurser utnyttjas bättre.

– Sjukvården är hästlängder efter när det gäller nyttjandegrad av lokaler och utrustning. Vi gör investeringar för miljarder i utrustning som används sex, sju timmar per dygn. I vår modell finns incitament att göra mer för att locka fler patienter. Man ska kunna få mer pengar och skapa en bättre ekonomi för enheten.

Annons

Skånsk livskraft heter det omfattande projekt, som alla partier stod bakom. Men på flera håll i har Skånsk livskraft blivit förknippat med något helt annat än utveckling.

– Man kan inte genomföra förändringar med ett knivhugg utan att förankra det bland personalen. Det är det stora felet som socialdemokraterna har gjort. Skånsk livskraft var ett utvecklingsprojekt, men man har blandat ihop det med besparingar. Därför har det blivit ett skällsord.

Men allt är inte sjukvård i Region Skåne. Majoriteten har misslyckats med sitt uppdrag att företräda regionens intressen, menar Jerker Swanstein.

– Skåne skulle haft mer av statliga bidrag. Vi får tillbaka för lite. Det finns en för stor undfallenhet från majoriteten. Det senaste exemplet är flygskatterna som slår mot Sturup. Man måste finnas på plats med påtryckningsgrupper i Stockholm, precis som man gör för att hävda svenska intressen i Bryssel.

Jerker Swanstein är en ivrig regionförespråkare. Han tror på Skåne som en självständig region, med ett parlament som tar beslut över såväl vård, kollektivtrafik, väginvesteringar, som turism och andra tillväxtsatsningar.

Men han arbetar mot sin egen partiledning. Fredrik Reinfeldt vill tvärtom öka statens ansvar och skrota regionförsöken. En nationell sjukvårdsförsäkring ska ersätta landstingsansvaret, i riksmoderaternas modell.

– Fredrik har en större förkärlek för nationalstaten. Han ser inte värdet av att det vi kan lyckas med får goda effekter i resten av Sverige.

Hur mycket ska regionerna sköta?

– Det finns få exempel där staten Sverige gör saker bättre än kommuner och regioner. Vi har haft statliga mentalsjukhus, och det var inte bättre. Det borde vara vi i regionen som prioriterar vilka väginvesteringar som ska göras. Trelleborg är ett exempel: Det är obegripligt att man inte byggt motorvägen till Trelleborg för länge sedan.

– Staten ska sätta upp regler och inte lägga sig i vem som levererar. Där ska vi ha valfrihet. Man kan lösa samma problem på väldigt många olika sätt.

Annons

Mats Svegfors ansvarskommitté söker svaret på hur makten ska fördelas i landet i framtiden. Olika kartor har tagits fram i det sammanhanget, bland annat ett förslag med ett Storskåne, med delar av Halland och Blekinge införlivade i regionen. Jerker Swanstein tror inte på den formen av kartritande.

– Skåne är ett föredöme då bildandet var en process underifrån. Man måste bygga så, och inte rita kartor. Den dag hallänningarna känner att de är för små då kanske de knackar på Skånes dörr.

Ett regeringsskifte också på riksplanet är ändå en viktig ingrediens för att alliansen i Skåne ska kunna genomföra sin politik fullt ut.

– Om vi får majoritet i Skåne och vi fortfarande har en s-regering så kommer stopplagar och andra hinder i vägen. I dag har vi myndigheter för mycket smala områden. Staten tar aldrig fingrarna från detaljerna. Och Göran Persson är ännu mer tveksam till regionförsöket än Fredrik Reinfeldt.

I Region Skånes budget verkar allt vara prioriterade områden. Vad ska ni göra åt det?

– Vi har policies för allt möjligt; miljö, etik, jämställdhet, personal – men vad har det lett till? Säger man prioriterat så ska det verkligen vara prioriterat. Det som behövs är mer sjukvårdspersonal, men det behövs betydligt mindre administration. Distriktsnämnder och kanslier har ingen funktion längre. Och den centrala administrationen har vuxit på ett icke försvarbart sätt. Det skapas egenintressen som att ekonomiavdelningen är uppfylld av att vinna pris för bästa årsredovisning.

Förra gången vid makten i Skåne hade fyrklövern inte bara bekymmer med ekonomin. Borgarna hade inbördes stridigheter och var dessutom beroende av Skånes väl. Den sitsen vill inte Jerker Swanstein hamna i igen. Kommer det in ett vågmästarparti så ser han hellre lösningar över blockgränserna.

För alliansens egen del är han inte rädd för sprickor.

– I dag är vi väl sammansvetsade, allt gnabb är bortblåst, alla är beredda att kompromissa.

Jerker Swanstein är däremot inte särskilt intresserad av att ta över efter Uno Aldegren (s) som regionstyrelsens ordförande.

Annons

– Politik är mitt fritidsintresse.

Jerker Swanstein var kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg under början av 1990-talet, men hade uppdraget på halvtid, vid sidan av sin advokatbyråverksamhet. Han erkänner att det blev tuffare än han hade räknat med, men kan samtidigt inte låta bli att berätta om när Helsingborgs kommun hamnade i topp i en näringslivsundersökning. Då faxade han glatt till Göran Holm (m) i Vellinge och Malmös dåvarande starke man, Joakim Ollén (m) och påtalade att det minsann räcker med halvtid för att hamna i topp.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons