Annons
Nyheter

Petter Birgersson: Fastighetsskatten är principvidrig

Nyheter • Publicerad 9 augusti 2006

Fastighetsskatten är den just nu mest omdebatterade skatten i Sverige. Skattedebatter är bra, för rättvisan och rimligheten i skatter dem bör diskuteras flitigt.

Efter alliansens förslag om att avskaffa fastighetsskatten som den ser ut i dag och delvis ersätta den med en kommunal avgift har stora opinionsbildare som Dagens Nyheter och Aftonbladet tagit ställning för en fortsatt fastighetsskatt på hög nivå.

Annons

En del argument är hämtade från nationalekonomernas makrovärld, som att det är en effektiv och praktisk skatt för staten att ta ut. Ett hus står där det står och marken ligger där den ligger.

Att en skatt är praktisk för staten att ta ut är ett tämligen märkligt – och definitivt inte ett liberalt – argument. Fiffigast vore väl då att beskatta luften vi andas.

Skatten försvaras också med att om den tas bort så måste ränteavdragen sänkas, vilket bara skulle öka kostnaderna för unga familjer. Men någon koppling mellan fastighetsskatt och ränteavdrag finns inte. Ränteavdragens spegelbild är nämligen avkastningsskatten på kapital , den som vi betalar på räntan vi får från banken eller för utdelningen på aktier och obligationer.

Ytterligare ett argument för fastighetsskatten är att den betalar för den infrastruktur som är kopplad till boendet, som gator, vatten och avlopp.

Att det redan finns skatter och avgifter som är förknippade med boendet glöms visst bort. Den som köper hus får betala 1,5 procent av köpeskillingen i stämpelskatt för lagfarten. För nya lån utgår stämpelskatt på 2 procent av pantbrevens värde.

Det är dryga utgifter i investeringsögonblicket.

Indragning av vatten- och avlopp, telefon betalas med avgifter; det är upp till kommun och telebolag att se till att det är självförsörjande.

Vägar och underhåll av dem betalas genom kommunalskatten, och i områden där kommunen inte ansvarar för gator och dess underhåll även genom obligatoriska medlemsskap i vägföreningar .

För el- och eventuell olja betalas skatter av flera slag, med olika fantasifulla namn. Den senaste tillkomsten på redan svårbegripliga elräkningar är elcertifikat, det vill säga skatt på rödgrönt nyspråk.

Fastighetsskattens principiella problem brukar beskrivas att den beskattar något som inte ger en inkomst, pengar i handen. Ett annat sätt att beskriva det är att den som köpt en markbit, byggt ett hus och bosatt sig där, inte ska vara rädd för att fogden ska komma och begära en del av huset eller marken i skatt. Det är en grundläggande rättighet som aldrig kan växlas in mot statens krav på skatteintäkter, eller mot ett så effektivt skattesystem som möjligt.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons