Annons
Nyheter

Petter Birgersson: Bättre kan det inte bli

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2006
Fulländad? Arkivbild: Pressens bild.
Fulländad? Arkivbild: Pressens bild.Foto: 

Skolnämndens ordförande Sven Lindkvist (s) skriver i dag på debattplats om Kunskapsskolans ansökan om att få starta en ny skola i Trelleborg. Det är inget slut på eländet som kommer att drabba Trelleborgs skolor, lärare och elever om det skulle komma en stark konkurrent till den kommunala skolan, enligt Sven Lindkvist.

Skolnämndens ordförande hänvisar till en skrivelse som Skolkontoret har gjort, tänkt att vara Trelleborgs kommuns inlaga till Skolverket i frågan om Kunskapsskolans etablering. Det är en inlaga som är så politiskt färgad att det är direkt pinsamt för de tjänstemän på Skolkontoret som författat den. På en rad finns något som ska framstå som neutralt (citerad inklusive grammatiska fel):

Annons

"Kunskapsskolans etablering innebär ökad valfriheten för elever och föräldrar i valet av skola, en valfrihet som i och för sig enligt gällande skollagstiftning redan finns idag."

Valfrihet utan alternativ, eller vad?

Resten av de två och en halv sidorna är en uppräkning av allvarliga konsekvenser som skulle följa av en Kunskapsskola i kommunen: "Energi och fokus kommer att tas från arbetet med att nå spjutspetsskolans mål", heter det. Vidare: "De ekonomiska konsekvenserna kommer att bli betydande".

Allt går ut på att skydda den egna verksamheten. Något annat perspektiv finns inte. Socialdemokraterna beklagar sig över de stora kostnader Kunskapsskolans etablering påstås medföra. Här har man byggt och planerat för egna skolor under det ståtliga namnet Spjutspetsskolan. Detta ska nu raseras och skollokaler för massor av miljoner kommer att stå tomma. Det är bilden som målas upp.

Men det är nu inget annat än de styrandes eget ansvar om de byggt fel och för mycket. Med en större respekt för att det finns föräldrar och barn som vill pröva andra skolformer än den kommunala, och med en insikt om att det finns lärare som gärna prövar på andra arbetsgivare, och med en tro på att olika alternativ faktiskt stimulerar – då hade politikerna på ett tidigt stadium planerat för och inbjudit andra driftsformer.

En ny skola i Gislöv…hm…finns det någon annan än kommunen som kan tänka sig att driva den? Kan vi kanske dela lokaler – en kommunal och en privat aktör i olika delar av skolan? Varför inte testa att låta ett intresserat personalkollektiv köra efter sina idéer? Tänk, vad sägs om en inriktning med stor del engelskspråkig undervisning vid sidan av en skolpedagogik där allt skolarbete görs på plats utan hemläxor?

Men nej, den fantasin, den mångfalden och den utmaningen av det politiska maskineriet ska inte tillåtas.

För hur ska någon entreprenör kunna plocka ut en krona i vinst (tvi! tvi!) och samtidigt göra något bättre än vi superkompetenta s-politiker? Vår Volvo 240 är ju fulländad. Med elektronisk överväxel och allt. Varför skulle någon vilja ha något annat? Vi bestämmer att ingen vill det.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons