Annons
Nyheter

Perssons återvändsgränd

Nyheter • Publicerad 17 december 2004

Göran Persson och socialdemokratin trixar med kommunister och miljöpartister för att få igenom försvarsbeslutet. K4 i Arvidsjaur ska flyttas men verksamhet ändå behållas. Bilindustrin, som har vintertestar sina nya bilar i trakten, ska uppmuntras med satsningar. Det luktar mer regionalpolitik än försvars- och säkerhetspolitik.

I retoriken låter det som att Sverige ska skapa ett rationellt försvar anpassat för det nya omvärldshotet och vara berett att delta i internationella operationer, till försvar för mänskliga rättigheter och mot tyranni.

Annons

Det är svårt att få ihop med vänsterpartiets och miljöpartiets inställning till det militära försvaret i allmänhet och internationella styrkor i synnerhet. Ett militariserat EU är ju favorithotet från de lägren. Att lägga vår trygghet i sådana händer är inte acceptabelt.

Försvars- och säkerhetspolitiken måste vara långsiktig och det räcker inte att se över hur hoten ser ut i dag, utan också hur de kan komma att se ut i morgon. Omvärlden har förändrats förut och kommer att göra det igen.

Att delta i internationella allianser är för de flesta nationer en självklarhet. Det är inget märkligt. Det märkliga är att stå utanför en allians av demokratiska stater som ger varandra garantier.

Ett modernare försvar kommer inte heller att bli billigt. Att hitta de mest lämpade personerna och ge dem den modernaste och bästa utbildningen för att klara extremt farliga uppdrag – om det så gäller att försvara eget territorium, eller att ingripa på främmande mark – det kräver ett brett urval av människor och det kräver en ständig rekrytering av nya. Sådant kostar.

Säkerhetspolitiken behöver alltså annat än uppgörelser som nås genom att locka och hota en kommunistledare med morötter och piska.

Försvarsuppgörelsen är ännu ett exempel på att minoritetsregeringen under Göran Persson kommit till vägs ände.

Regeringen har misslyckats med att förvalta en högkonjunktur. Nya jobb ska skakas fram genom friår. Sjukskrivningarna ska fixas genom att lägga mer bördor på företagarna. Sjukvården ska räddas med stopplagar. Statens utgifter klaras genom att skjuta upp betalningar.

Och vårt försvar vilar på köp- och säljuppgörelser med två partier som vill avskaffa det.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons