Annons
Nyheter

Persson prioriterar

Nyheter • Publicerad 16 augusti 2005

De formella budgetförhandlingarna mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet är tänkta att dra i gång efter att regeringen i dag har gått igenom det ekonomiska läget vid sitt möte på Harpsund. I medierna har förhandlingarna pågått en längre tid.

I går föregrep statsminister Göran Persson (s) de kommande nattmanglingarna genom att i en intervju i Svenska Dagbladet kräva att skatten på alkohol ska sänkas redan i höst. Persson är i högsta grad medveten om stödpartiernas åsikt i frågan, och som väntat kom reaktionerna från miljöpartiet och vänsterpartiet snabbt: Nej!

Annons

I alkoholskattefrågan har statsministern rätt i sak, även om han har kommit till insikt sent. Sverige är ingen isolerad ö utan beroende av omvärlden, vilket har gjort den svenska alkoholpolitiken obsolet. Privatinförseln och den illegala försäljningen av alkohol ökar.

Men Persson vet också att han saknar förutsättningar att driva igenom en spritskattesänkning inom det nuvarande regeringssamarbetet. Vänsterpartiet hotar med att lämna samverkan om s gör upp över blockgränsen. Därför kan man spekulera i om statsministern med sitt utspel har för avsikt att så här ett år före valet slutligen bryta med den k-märkte Lars Ohly. Detta hade han kunnat göra när som helst, men kanske väntade han – som den taktiker han är – på rätt läge.

Kanske har Persson i takt med att Gudrun Schyman har skaffat sig en ny position funnit att det läget är nu. Föreningen Feministiskt initiativ kommer, som det verkar, att bli ett parti om bara några veckor.

Så länge teflonpolitikern Schyman ledde vänsterpartiet fanns det inga ideologiska svårigheter för s att samarbeta med v. Ideologi var så att säga inget man fäste sig vid. Nu har Schyman på sedvanligt fräckt manér lastat sitt tidigare partis gamla försyndelser ur den rangliga eka hon vill styra, och kan som en fågel Fenix stiga ny och förment ren upp ur askan. Den politik hon företräder i dag är, som det verkar hittills, i allt väsentligt samma som den hon tidigare förespråkade.

Och Persson ler gillande från sin maktställning. Fi kan mycket väl få bli socialdemokraternas näste samarbetspartner, avslöjade han i SvD.

Miljöpartiet, som har en ambition att ingå i nästa s-regering, ser inte lika avståndstagande som v på en blocköverskridande uppgörelse om spritskatten. Även de gröna har blivit mindre gröna i politiken och utnyttjar sitt lilla folkliga mandat till att pressa så mycket makt som möjligt ur relationen med s. Och accepterar snällt de köttben Persson kastar till dem.

Genom att söka samarbete med något borgerligt parti i frågan om spritskatten slår statsministern samtidigt medvetet in en kil i den borgerliga alliansen. Kristdemokraterna har profilerat sig med sitt motstånd mot en spritskattesänkning. Prioriteringen från Persson är således klar: alkoholskattefrågan är ett utmärkt redskap både för att slippa undan från obehagliga vänner, och för att utmana den borgerliga enhetsfronten.

Än är det långt kvar till en valseger för borgerligheten.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons