Annons
Nyheter

Pernilla Ståhl: Hotad yttrandefrihet

Nyheter • Publicerad 2 februari 2006
Pernilla Ståhl är fristående skribent
Pernilla Ståhl är fristående skribentFoto: 

"Vilket är det dyraste moderna konstverket i Danmark? "En serie om 12 karikatyrer föreställande profeten Muhammed. De har kostat landet minst en halv miljon dollar."

Så kommenterar ryska Novyye Izvestiya den senaste tidens tumult kring Danmark. Tack och lov att någon har glimten i ögat. Det har inte funnits överdrivet mycket humor i den här affären, som nu helt har tappat proportioner. Det som hade kunnat resultera i en pressetisk debatt har istället blivit en proteststorm med våldsamma förtecken.

Annons

Upprinnelsen var att en författare i Danmark inte vågade låta illustrera sin kommande bok om Koranen. För att kommentera det som Jyllands-Posten menade var en tilltagande självcensur när det gäller islam i Danmark, bad tidningen ett antal tecknare att måla profeten Muhammed. Jyllands-Posten hade också tagit intryck av att chefen för Världskulturmuseet i Göteborg beslutat att avlägsna en tavla från en pågående utställning efter protester och hot från vissa religiösa muslimska grupper.

Publiceringen av karikatyrerna, som var smaklösa, möttes av protester, debattinlägg och demonstrationer. Människor som kände sig kränkta utverkade sin fulla rätt att göra sina röster hörda. Men snart blev det hotfullt. Två av tecknarna mordhotades och gick under jorden.

Nu bränns danska flaggor och bilder på den danske statsministern Anders Fogh-Rasmussen, beväpnade män från Al Yassirbrigaderna hotar danskar och svenskar, Hamas ledare vill att danska myndigheter straffar tecknarna, och det ställs krav på att den danske statsministern ska agera.

Affären har blottat den klyfta som finns mellan demokratiska och totalitära system. I Danmark finns en fri press. Den danske statsministern, som därför inte velat kommentera bilderna, tog så i måndags personligen avstånd från bilderna. Kanske var trycket från danskt näringsliv för hårt. Men Rasmussen upprepade att en dansk regering inte har något inflytande över vad som publiceras i danska tidningar.

Köpbojkotten av danska varor har visat sig vara effektiv, men frågan är vad den, utöver att vara en kännbar markering, egentligen syftar till. Att Rasmussen ska sätta Jyllands-Postens chefredaktör i finkan? I så fall får Danmark byta politiskt system.

Yttrandefriheten är del av ett stolt europeiskt liberaldemokratiskt arv som härstammar från upplysningen. Xenofobi och chauvinism är en annan, och mörk, del av det europeiska arvet. Inte minst i Danmark har främlingsfientligheten firat triumfer. Men kommer man tillrätta med främlingsfientlighet genom att ge efter för hot och religiös intolerans? Nej, förmodligen tvärtom. Den maktlöshet som många fattiga människor i den muslimska världen känner blir inte heller avhjälpt av att europeiska medier tummar på yttrandefriheten.

När utrikesminister Laila Freivalds (s) skyndade sig att kontakta ledare i palestinska områden och säga att Sverige inte har något med saken att göra, var det för att minska hoten mot svenskar. Men det är inte sant att vi inte har något med saken att göra. Sverige, och andra demokratiska länder, har allt med detta att göra.

Som chefredaktören för France Soir, som i likhet med flera andra europeiska dagstidningar publicerade bilderna i onsdags, poängterade: provokationen handlar inte om bilderna, utan om att yttrandefriheten hotar att strypas i namn av en religiös dogm.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons