Annons
Nyheter

Pernilla Ståhl Är eko reko?

Nyheter • Publicerad 30 juni 2006

Varje torsdag levereras lådorna i vårt garage. Med iver öppnar vi dem och njuter av att se, känna och smaka på nyskördade svenska primörer, frukter och basilikaplantor. För att inte tala om ungnötköttet från Bjärehalvön, de danska ostarna och den kallpressade skånska rapsoljan. Så gott, och, har jag förstått, så rätt i tiden.

Svenska naturskyddsföreningens tidskrift skriver om den nya trenden "eco chic" som vuxit sig stark i de amerikanska storstäderna. Töntstämpeln är borta. Det räcker inte med att produkterna är ekologiska, utan konsumenterna ställer också krav på att de ska vara goda och snygga. Inga träiga ekomorötter, alltså.

Annons

Ekotrenden handlar om allt från grönsaker till kläder och bilar. I USA finns eco-vacations, eco-design, eco-weddings etcetera. Försäljningen av "organiska kläder" har ökat i USA med det nya ekomodet. I Storbritannien och Tyskland är ecofashion också etablerat.

Trenden kommer nu också till Sverige. Att Stockholmsbaserade Svenska Dagbladet hade ett stort reportage om "eko-chic" häromveckan är inte förvånande. I flera svenska städer finns möjlighet att prenumerera på ekologiska grönsaks- och fruktlådor. Utbudet av ekologiska livsmedel i butikerna har blivit större de senaste åren.

De svenska politikerna hänger på trenden, och vill stimulera den ekologiska produktionen och konsumtionen. I slutet av mars i år presenterade regeringen ett mål om att andelen certifierad ekologisk jordbruksmark de kommande fyra åren ska öka till 20 procent. En fjärdedel av den offentliga konsumtionen – i skolbespisningar, landstingskök etcetera – ska senast år 2010 bestå av ekologiska livsmedel.

Varför ekologiskt? Är det den urbana människans önskan efter det "naturliga"? Är det för miljöns skull? För hälsans skull? Handlar det om att konsumenter vill ha större kontroll över varans tillkomst och ursprung? Eller är det för smakens skull?

Det finns sannolikt mycket magkänsla och lite fakta i vissa ekologiska sammanhang. En och annan zucchini har nog tillskrivits en aura.

Vad gäller miljön är forskarna inte helt överens. I en debattartikel i det senaste numret av Forskning & Framsteg skriver Lars Bergström, Holger Kirchmann och Olof Andrén, professorer vid Sveriges Lantbruksuniversitet om ekologisk odling. De hävdar att varken miljön eller konsumenterna gynnas av ekologisk odling. "Ekologiskt jordbruk står inte på säker vetenskaplig grund", konstaterar de. Argumentet att tillverkningen av konstgödsel kräver mycket energi, en liter olja per kilo kväve, avfärdar de med påståendet att "oljan är på väg ut och kommer att ersättas av förnybar energi."

Enligt Livsmedelsverket finns det i nuläget inga belägg för att ekologiskt odlad gröda och grönsaker innehåller fler mineraler och vitaminer än konventionellt odlad.

Argumenten för att köpa ekologiskt handlar nog främst om subjektiva värderingar. Även om forskarna inte är överens om miljöeffekterna av bekämpningsmedel kan jag som konsument ha en personlig övertygelse och träffa ett val.

Som konsumenter kan vi tillåta oss att gå på magkänsla. Men frågan är om politiker bör göra det.

Hellre fler tuffa konsumenter som ställer krav på maten än fler politiska styrningar av matproduktionen.

Pernilla Ståhl är fristående skribent

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons