Annons
Nyheter

Partiernas polemik skapar politik

Äldre par ska garanteras rätten till gemensamt boende. Detta föreslår Folkpartiets partistyrelse. Förslaget är vällovligt, om än svårt att genomföra i praktiken.
Nyheter • Publicerad 20 november 2009
Folkpartiets landsmöte öppnas av partiledaren Jan Björklund.
Folkpartiets landsmöte öppnas av partiledaren Jan Björklund.Foto: 
Foto: 

Se bara hur svårt det är för kommuner att leva upp till barnomsorgsgarantin, eller problemen med att få ordning på vårdgarantin.

Det mest intressanta med utspelet från Folkpartiet är dock inte förslaget i sig, utan den politiska positionering som förslaget är en del av. Samma dag som det lanserades öppnade partiet sitt årliga landsmöte.

Annons

Vad medlemmarna och ombuden i Växjö kommer att säga om partistyrelsens förslag är ännu oklart, men tydligt är i alla fall att den är ute efter att öka sitt anseende hos en viss väljargrupp – de äldre. Att partier lägger förslag för att locka specifika grupper är ingenting nytt. I en tid då de borgerliga partiernas interna beslut inte bara påverkar den egna politiken, utan också samarbetet med de övriga allianspartierna, är det särskilt intressant att Folkpartiet försöker locka väljare från alliansens svagaste parti, Kristdemokraterna.

Men även andra tecken visar på ändrade riktningar i det politiska landskapet. Senast ut att börja navigera sig mot nya idéer är just de små Kristdemokraterna. De har bytt den tidigare mjuka retoriken till en med mindre förmynderi och färre politiska regleringar. Det var förhållandevis länge sedan Moderaterna inledde sin vänstersväng, och den visar inga tecken på att avta.

Folkpartiledarens landsmötesutspel är på så sätt bara ett av många tecken på partiernas försök att flytta sina positioner och nå andra grupper. Oavsett åt vilka håll de må flytta så är en sak klar: Sverige är, trots de två tydliga valsamarbetena, inte i närheten av ett tvåpartisamhälle. Partierna verkar trots allt även utanför sina respektive valsamarbeten. Så länge de har medlemmar att ta hänsyn till, och inte bara röstsiffror, så kommer livet utanför allianserna att fortsätta vara viktiga.

Detta visar inte minst diskussionerna inför Folkpartiets landsmöte. Inte bara partiledningen gör sitt bästa för att vässa positionerna. Olika delar av partiet vill vända politiken mot olika grupper. Ungdomsförbundsordföranden har tillsammans med fyra andra företrädare för Folkpartiet verkat för uppluckringar av LAS. Andra delar av partiet väljer kvotering av föräldraförsäkringen som sin stora stridsfråga.

I debatten kan man få uppfattningen att det är allianssamarbetet och de rödgröna som är viktigast, men i själva verket spelar de enskilda partierna en mycket viktig roll för samhällsdebatten.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons