Annons
Nyheter

Partier tar ansvar för helheten

Nyheter • Publicerad 25 juli 2006
Peter Althin är riksdagsledamot förFoto: 

Nu känner jag hur luften i hela Sverige riktigt dallrar av förväntan inför hur det ska gå i valet i höst. Politik är på var människas läppar och radioapparaterna går heta för att meddela den senaste timmens alla politiska utspel.

Eller är det i själva verket av den tryckande värmen som luften dallrar och radioapparaterna går varma eftersom knappast någon orkar stänga av dem i värmen? Så kan det naturligtvis också vara.

Annons

Som förmodligen flera av mina riksdagskolleger gör i alla partier så funderar jag nu på vilka frågor som kan bli stora när valrörelsen brakar

loss på allvar. Det är ju trots allt bara en och en halv månad kvar och under det bedrägliga lugnet finns också en spänning om vilken fråga som kommer att betyda mest för väljarna i år.

Sverige är som alla demokratier, fulla av intresseorganisationer. Inte sällan är de illa sedda; när någon pratar om lobbyorganisation så nämner man ju gärna kapitalstarka företag som har någon dold agenda. Få tänker på att nästan alla föreningar bedriver någon form av lobbyarbete. Listan kan göras nästan oändligt lång av alla som vill träffa oss och som vi skulle vilja träffa för att lära oss mer om något. Intresseorganisationerna och de politiska partierna är beroende av varandra.

Det finns dock en viktig skillnad mellan intresseorganisationer och politiska partier och det är ansvaret att se till helheten. Ett parti har

att ta ansvar eller vara beredda att ta ansvar för hela rikets styrning med allt vad det innebär i form av fördelning och hänsyn till alla.

I helheten har de politiska partierna sin uppgift. Alla medlemmar kan inte vara överens om varje enskild fråga men i stort så delar de riktningen som partiet väljer.

Kristdemokraterna bildades en gång för att värna den kristna etiken men har sedan breddats till att omfatta alla politikområden. Ofta tas

kristdemokraterna som exempel på ett parti som helt sålt sig till allmänborgerliga värderingar. Så är det inte. Liksom alla partier har sin

ideologi så har Kristdemokraterna också sin själ. Ursprunget finns där och byggs in i våra praktiska idéer.

Oavsett hur vindarna blåser kommer kristdemokraterna alltid att vara ett parti som står för alla människors lika värde, att beslut fattas på den

Annons

lämpligaste nivån oavsett om det är vid köksbordet eller på ett toppmöte i New York, att människor är ofullkomliga och att våra beslut kan påverka människor på andra sidan jordklotet och att varje människa är unik och behövs. De grundpelarna bygger ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter. Ett kristdemokratiskt samhälle.

Ha nu några sköna sommardagar så att ni är utvilade och kan spänna öronen när valdebatterna drar igång på allvar om några veckor.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons