Annons
Nyheter

Parti utan bottenkänning

Nyheter • Publicerad 1 maj 2009
Inte ensam i båten. Mona Sahlin talade i Folkets park i Malmö.
Inte ensam i båten. Mona Sahlin talade i Folkets park i Malmö.Foto: Foto: Stig-Åke jönsson

Det råder krisstämning i Socialdemokratin. I undersökning efter undersökning tappar partiet sin ställning som landets största parti. Från gräsrötterna jäser missnöjet efter AMF-skandalen och partiledaren Mona Sahlin kritiseras inifrån partiet för att inte vara tydlig i sitt ledarskap.

Därför kom första maj i år lägligt för partiet – och för Mona Sahlin – det är en påminnelse om arbetarrörelsens rötter. I Folkets park i Malmö talade Mona Sahlin om att öppna dörrar för ungdomarna, att satsa på mer utbildning och att sätta jobben främst. ”Vi ska investera och arbeta oss ur krisen”, sa hon. Hon målade upp en bild av att klyftorna i samhället djupnar och att orättvisorna ökar på grund av regeringens politik.

Annons

”Det är inte hot utan ett löfte”, var ett mantra som Mona Sahlin återkom till och syftade på de vallöften Socialdemokraterna kommer att infria vid en valseger tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det handlade bland annat om att höja ersättningarna i a-kassan och sjukförsäkringen och beskatta pension och lön lika.

Mona Sahlin sa också att om vi vinner valet kommer vi att analysera och prioritera för att lösa problemet med den höga ungdomsarbetslösheten. Vem är vi? Mona Sahlin syftade på Socialdemokraterna. Men det finns två partier till i båten. Hur kommer de tre partierna att kunna enas om vem som ska hålla i rodret och vart man ska styra? Det finns i dag stora oklarheter om vilken roll Miljöpartiet och Vänsterpartiet får i samarbetet med Socialdemokraterna.

Mona Sahlin sa i slutet av talet att man kommer att jobba hela vägen in i kaklet till den 19 september 2010. Därefter tillade hon – liksom i förbifarten – att det är EU-val snart.

Det valet kommer att bli en värdemätare på var Socialdemokraterna står. Risken för Mona Sahlin är att man vaknat för sent när det gäller EU-valet, siktet är redan inställt på riksdagsvalet.

Mona Sahlins tal har betecknats som hennes viktigaste förstamajtal någonsin. Någon gång når man botten och kan sedan ta sats uppåt igen. Har hon och partiet fått bottenkänning? Det är tveksamt, eftersom det fortfarande råder oklarheter om Mona Sahlins ledar­skap och om hur partiet ska samarbeta med sina oppositionskollegor.

Men även om Socialdemokraterna inte har nått botten än går det inte att räkna ut partiet i takt med att arbetslösheten stiger.

Den stora frågan blir då vilken politik som är mest trovärdig för att göra finanskrisens effekter så milda som möjligt. Den kampen leder den borgerliga alliansen på poäng.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons