Annons
Nyheter

Pappa, dags att vabba

Den som ämnar köpa schampo till sitt barn på Kronans apotek blir vägledd i hyllorna med ordet ”barn” bakom produkter för denna målgrupp – vilket ju är logiskt och informativt.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2014

Men man får även läsa ordet ”mamma”.

Nu finns där ett par produkter för kvinnor – som bröstpumpar och gravidvitaminer – men att man buntar ihop barngrejer med mammagrejer är talande.

Annons

I ett av världens mest jämställda länder, där hemmafruar väl snart bara kan beskådas på Historiska muséet, är det fortfarande mammorna som tar störst ansvar för barnen. Män tar ut en fjärdedel av föräldrapenningen.

Vad gäller vab (vård av sjukt barn) tar män ut en tredjedel av dagarna, vilket heller inte är jämställt– trots att olikheten efter första året knappast kan skyllas på bristande amningsförmåga.

Just nu är vi inne i vabbens högsäsong. Februari är den månad då flest föräldrar behöver stanna hemma från jobbet för att pyssla om barnen. En ypperlig chans för pappor att komma närmare sina små, kan man tycka. Samt inte minst en möjlighet att skapa ett rättvisare samhälle för alla Sveriges döttrar.

I Sverige är par relativt jämställda fram tills de får första barnet. Sen växer gapet. Kvinnor vabbar mer, och enligt SCB gör de större andelen av det obetalda hemarbetet (40 mot 32 timmar i veckan). Av dem som jobbar deltid för att ta hand om barn är 90 procent kvinnor.

Detta syns i plånboken, för om kvinnor förväntas vara borta från jobbet när barnen får flunsan påverkas möjligheten att göra karriär. Och då ökar sannolikheten att det blir mamma som vabbar nästa gång också, eftersom pappa förlorar mer på att vara hemma. Cirkeln är ond.

Regeringar gör onekligen insatser för att rätta till könsfördelningen i de svenska hemmen. Föräldraförsäkringen infördes 1974. 1995 kom första pappamånaden, och 2002 den andra.

Men ansvaret för att forma jämställda familjer där kvinnor och män har samma rätt att förverkliga sina drömmar ligger på oss snarare än på regeringen. Det fattas viktigare beslut vid köksbord än i riksdagen.

Vem klickar i för vab i Försäkringskassans app den här morgonen? Vem tvättar lakanen i vinterkräksjukans tid? Det kan jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) knappast domdera om. Nej, det är upp till dig.

Mattias Karlsson
Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons