Annons
Nyheter

Pågående rättsövergrepp

Nyheter • Publicerad 11 januari 2006
Fortfarande inlåsta. ARKIV: PETER MUHLY/PRESSENS BILD 2002
Fortfarande inlåsta. ARKIV: PETER MUHLY/PRESSENS BILD 2002Foto: 

Fyra år. 1 461 dagar. Så lång tid har det nu gått sedan de första fångarna fördes till den amerikanska militärbasen Guantánamo Bay på Kuba. Fortfarande hålls uppemot 500 personer kvar där mot sin vilja, utan formella anklagelser. Några har frisläppts, efter påtryckningar. Några har tillkommit. Alla är ovetande om hur länge de ska hållas kvar.

Detta är ett allvarligt rättsövergrepp, oavsett vad någon av fångarna eventuellt kan ha gjort sig skyldig till. De tillfångatagna under amerikansk kontroll på Kuba har fråntagits både fredens och krigets rättigheter: de betraktas varken som kriminella eller krigsfångar, och befinner sig i något av limbo; svävande i en mardrömslik tillvaro utan tillstymmelse till rättvisa.

Annons

Bara nio av fångarna har fått juridisk hjälp och ställts inför de särskilda militärdomstolar som har upprättats, domstolar som anses vara lagvidriga.

Att USA överhuvudtaget har inrättat ett fångläger som Guantánamo är illa.

Ingen rättsstat borde kunna beslås med att manipulera och kringgå de egna lagarna, vilket syftet med att sätta fångarna på Kuba är: där omfattas de inte av amerikansk rättvisa. Det är inte rimligt att ha en måttstock för amerikanska medborgare, och en annan för alla andra. Att man sedan inte heller på något sätt har agerat för att under alla dessa år stänga anläggningarna eller hantera de tillfångatagna enligt normala rättsprinciper gör det hela ännu värre.

När Amnesty International i går uppmärksammade förhållandena på Guantánamobasen var det mot bakgrund av alla rapporter om tortyr och förnedrande behandling av fångar i amerikanska händer som har läckt ut eller publicerats under senare år. Chockerande bilder har skakat världen. Vittnen har trätt fram.

Frågan om eventuella fångläger inom EU har inte klargjorts tillfredsställande. Inte heller är allt känt om de omdiskuterade amerikanska fångtransporterna med mellanlandningar inom unionen, bland annat i Sverige.

Att rapporten från Amnesty rymmer mer kritik är inte förvånande, men icke förty desto mer besvärande för USA.

Nu kommer nya uppgifter om tortyr mot tre namngivna fångar. Den ene tillfångatogs i Afghanistan, 15 år gammal. Han hävdar att han har utsatts för extremt hårda förhör, förnedring och hot om sexuellt våld.

Och så fortsätter det.

USA är i mångt frihetens förkämpe. Man spelar en viktig roll i världspolitiken för de mänskliga rättigheternas försvar. Det är hög tid att man också tar ansvar för de frihetsberövade på Guantánamo.

Släpp dem fria, eller ställ dem inför rätta.

Svårare är det inte.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons