Annons
Nyheter

På gränsen till en totalitär syn

David Andersson hävdar i en krönika att Timbros genomgång av kommunala utgifter i kristider visar på ett ”nyliberalt kulturförakt”.
Nyheter • Publicerad 21 september 2009

Men om tröskeln till ”kulturförakt” går vid åsikten att kommuner i första hand måste klara sitt åtagande inom skola och omsorg – och aktivt prioritera det framför utgifter på andra områden – är den väldigt låg.

Kultur är en väsentlig del av ett gott samhälle. Men det leder inte automatiskt till behov av omfattande subsidier från det offentliga. Att, som David Andersson, sätta likhetstecken mellan kommunal utgiftsrullning till kulturnämnden å ena sidan, och begreppet ”kultur” som sådant, å den andra, gränsar till en totalitär syn. Det finns förstås ingen naturlag som säger att kommunen ska bekosta precis allt som är fint och nödvändigt i våra liv.

Annons

Om David Andersson nu vill kalla detta ”nyliberalt”, är det upp till honom. Men för ett mer nyanserat etikett­klistrande, kan han ju laborera med några alternativ:

Ett sådant är ”socialkonservativt” – stat och kommun ska vara starka men begränsade, för att fokusera på att motverka social nöd och skapa en rimlig lägsta nivå för social trygghet. Ett annat alternativ är ”kulturkonservativt” – ett rikt kulturliv är för viktigt för att reduceras till något som primärt hanteras genom kommunalbyråkratin. Ett tredje alternativ är ”klassisk socialdemokratisk Gustav Möller-linje” – varje skattekrona som inte används effektivt är en stöld från de fattiga.

Thomas Idergard

ansvarig för Timbros välfärdsprogram

Svar till David Andersson, den 15 september.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons