Annons
Nyheter

Övertoner i abortfrågan

Nyheter • Publicerad 23 februari 2009
Abort eller ej är ytterst kvinnans val – inte politikers eller intresseorganisationers.
Abort eller ej är ytterst kvinnans val – inte politikers eller intresseorganisationers.Foto: 

Abort är en ytterst svår fråga. Inte huruvida det bör vara tillåtet – men under vilka förutsättningar det ska vara det.

Få i Sverige argumenterar för att förlänga abortgränsen. Däremot höjs det ibland röster för att sänka den i takt med att förtidigt födda går att rädda allt tidigare.

Annons

Det har rapporterats att en kvinna i Eskilstuna två gånger aborterat flickfoster i sin önskan att föda en pojke. Detta har lett till två diskussioner. Den ena handlar om det är nödvändigt att från mödravårdens sida uppge könet på blivande barn. Den andra om det är etiskt försvarbart att abortera foster enbart på grund av kön.

Aborträtten är sällan ifrågasatt utanför de mörkblåaste frikyrkorummen och nyheten från Mälarsjukhuset kom inte överraskande från just organisationen Ja till livet. Det var inte en alltigenom korkad strategi. Abortmotståndarna vet att debatten är nästintill omöjlig att vinna i Sverige. Därför tar de fram exempel som de flesta reagerar starkt mot. Vad är det för patriarkala strukturer gör att kvinnliga foster aborteras? När nyheten dessutom kryddades med norska abortturister på samma tema gick de dock väl långt. För vid en rundringning som Dagens Nyheter genomfört visade det sig vara ont om norska abortturister i Sverige.

Det är viktigt att värna den fria aborten men det görs inte bäst genom att idiotförklara alla som vill problematisera frågan. Men det är svårt när de som syns mest är just Ja till livet. De problematiserar inte, de är fanatiker. I deras föreställning är abort mord och livet börjar vid befruktningen.

I andra ändan finns de som tolkar varje knyst om abort som just fundamentalism. De vill inte lyssna på läkare och filosofer som ärligt försöker definiera när livet börjar och människovärdet blir okränkbart.

Kvinnans frihet att göra abort är absolut, oavsett om orsaken är kön, livsvillkor eller bara en enkel önskan. Men det betyder inte att varje kvinna själv har rätt att välja när en abort ska genomföras eftersom det inte finns en absolut gräns för när foster blir människa.

Det vore en välgärning om abortdiskussionen gick från fanatiskt mot och dogmatiskt för till en mer nyanserad diskussion. Varför ökar tonårsaborterna? Finns det något som samhället kan göra så att kvinnan i Eskilstuna kan välkomna en dotter lika mycket som en son?

Oavsett vilken anledning som ligger till grund för beslutet att göra abort måste det till syvende och sist ligga hos kvinnan.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons