Annons
Nyheter

Överdriven rädsla för valreklam i tv

Nyheter • Publicerad 28 april 2009
Snart kanske i en tv-ruta nära dig.
Snart kanske i en tv-ruta nära dig.Foto: Arkiv: Jens Bäckström 2009

Politisk smutskastning blir resultatet av att TV 4 hittat ett kryphål i sändningstillståndet och erbjuder riksdagspartierna reklamtid. I alla fall låter det så på oppositionen som väljer att inte köpa reklamplats i tv.

I SVT:s Agenda presenterades hela nyheten som att ”negative campaigning” nu kommer till Sverige. Sambandet har hittats i USA enligt programmet.

Annons

Båda dessa reaktioner ger en bra bild av synen på reklam i Sverige. Reklam och annonsering ses som något fult som lurar väljaren eller konsumenten.

De flesta som kommer hem från affären med ett rengöringsmedel i lila förpackning med obegripligt namn, vars reklam aldrig är ljudsynkroniserad och alltid dubbad kan möjligen känna sig lurade. Men tror vi verkligen på fullaste allvar att någon skulle reagera likadant på politisk reklam? Bang!, så har du röstat mot egen övertygelse.

I USA, där Agenda menar att valreklam i tv ofta leder till negativa kampanjer – främst personinriktad kritik, påstods i förra presidentvalet att nuvarande president Obama var oerfaren, för känd och för populär i Europa. Motkandidatens uttalande om att USA:s ekonomi i grunden var stark betalade Demokraterna mycket pengar för att det skulle sändas om och om igen.

Och kanske får vi något liknande i Sverige. Sådana filmer finns redan på Youtube eller andra filmkanaler på nätet. Där klipps det flitigt samman filmer med negativa budskap. Där kan du se Mona Sahlin ändra sig markant om statligt ägande av Saab och statsminister Fredrik Reinfeldt säga dumheter om nyanlända. Men det är för tidigt att använda det som bevis för att tv-reklam skulle kantra till att bli smutskastning.

I dagsläget är det tre partier som sagt sig vilja köpa reklamplats i TV 4. Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Det rikaste allianspartiet, Centern - som för ett par år sedan sålde tidningar till ett värde av 1,8 miljarder kronor - tvekar fortfarande. Trist, med sådana resurser borde filmerna kunna bli spektakulärt bra.

Det sägs att allt kan säljas med mördande reklam. Det kan vara sant. Enligt legenden har en norsk butikskedja som säljer billiga herrkläder inte satsat en krona i marknadsföring vid sidan av annonser och tv-reklam. Och grattis Norge, det har verkligen lyckats – alla vet vilka de är och det går mycket bra för dem.

Politik är däremot svårsålt. Det jobbar mängder av sakkunniga på partikanslier för att trumma ut och trimma in budskap. Väldigt lite kommunikation går ut via reklam, det mesta är annan marknadsföring. Många partier presenterar rapporter, rådslag och kongresser och hoppas på nyhetstid. Det är så man marknadsför sig. Men lagom till EU-valet får partierna alltså en ny kanal.

Och med tanke på att Ekot menar att bara var tredje väljare vet om att det ska hållas val i juni är nog påminnelser på bästa sändningstid av godo.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons