Annons
Nyheter

Öppnare Sverige kräver mer

Nyheter • Publicerad 17 februari 2009
Moderaten Ulf Kristerssons slutrapport om flykting- och invandringspolitiken till partiets styrelse lämnar övrigt att önska.
Moderaten Ulf Kristerssons slutrapport om flykting- och invandringspolitiken till partiets styrelse lämnar övrigt att önska.Foto: 

Det är minerad mark som den moderata arbetsgruppen "Mot utanförskap och segregation" ger sig ut på nu när den presenterat sina förslag, formellt till partiets styrelse. Frågor om invandring och integration väcker alltid känslor, men med Sverigedemokraternas skugga vilande över riksdagsvalet nästa år har de fått extra laddning. Beskyllningar om att fiska i grumliga vatten kommer att höras allt oftare framöver.

Moderaterna har inget snövitt förflutet i när det gäller invandringspolitiken. Minns valstugeskandalen inför riksdagsvalet 2002. Flera partiföreträdare uppdagades med att mumla om restriktivare flyktingpolitik för att fiska röster. Men partiet har kastat mycket bråte överbord sedan dess. De nya Moderaterna står i många avseenden för en ny politik. Nu vill de rycka åt sig initiativet i ännu en fråga. Helt enkelt lär det inte bli att få med sig vännerna i alliansen, om man får tro reaktionerna på rapporten.

Annons

M-gruppens ordförande, Ulf Kristersson, kallade invandringspolitiken för vår tids största fråga när han presenterade gruppens förslag på tisdagen. Rapporten beskrev han som det första försöket att presentera en sammanhållen politik. Men för att ta så stora ord i munnen går det att resa bra många frågetecken vid förslagen.

I en debattartikel i Dagens Nyheter på tisdagen skriver gruppen att vi, i betydelsen Sverige, "gravt försummat uppgiften att snabbt, effektivt och respektfullt tradera svenska grundläggande spelregler till människor som flyttar hit". Men den som letar efter väloljade mekanismer i rapporten bläddrar förgäves. Värdegrund låter sig knappast överföras effektivt. Dessutom är det långt ifrån klart vilka "spelregler" invaderare måste ta till sig. Sådana svepande uttalanden riskerar att måla upp större problem än nödvändigt.

Två förslag sticker ut i rapporten. För det första vill gruppen avskaffa ordningen att den som söker asyl i Sverige själv får välja var han eller hon ska bo. Visserligen ska eget boende (Ebo) finnas kvar som alternativ, men leda till lägre ersättning. Den som bosätter sig i en "överetablerad" kommun ska ingen ersättning få. Frågan är vem som ska avgöra när en kommun är "överetablerad" - risken för godtycke är uppenbar. Gruppen bortser dessutom från en studie från Boverket som visar att de som valt ett eget boende har fått jobb och kunnat köpa en egen bostad tidigare än de som flyttat dit de anvisats av Migrationsverket.

För det andra vill M-gruppen gradera upp medborgarskapet genom att knyta det till identitetsbegreppet och göra skillnaden mellan det och permanent uppehållstillstånd skarpare. Utländska medborgare ska lättare kunna utvisas samtidigt som det ska bli attraktivare att bli svensk medborgare, även om medborgarskapet under speciella omständigheter ska kunna återkallas. Den inställningen till medborgarskapet som instrument för att få personer att känna "lojalitet till Sverige" är minst sagt problematisk.

Det är bra att invandring och integration tar större plats i debatten, men ett öppnare Sverige kräver bra mycket mer än de svar Moderaterna nu lämnat på utmaningen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons