Annons
Nyheter

Öppna ögonen

Nyheter • Publicerad 19 oktober 2006

Socialdemokraternas invit till sverigedemokraterna i Trelleborg var inte något snabbt soloutspel, saken hade diskuterats i arbetarekommunen, och enligt Egil Ahl finns det protokoll på att han skulle sondera terrängen med sverigedemokraterna.På lokalplanet är det avslöjande att när det kom till kritan var makten viktigare än tidigare deklarerade principer. Hyckleriet blev uppenbart.

För Catherine Persson (s) blir det en grannlaga uppgift att ta över och reda ut hur hennes medlemmars inställning till sverigedemokraterna är. Hon har helt rätt i att det är omöjligt att göra aktiva uppgörelser om maktuppdelning med ett parti som faktiskt i sitt lokala program förespråkar ett kommunalt hemvändarprogram och stopp för all invandring.

Annons

I de inledda diskussionerna mellan Catherine Persson och sexklövern gäller det att komma överens om hur socialdemokraternas oppositionsmöjligheter ska se ut. Det är bra för kommunen med ett oppositionsråd som har möjlighet att vara en aktiv del i politiken. Det är nyttigt för sexklövern att socialdemokraterna får chansen att vara med och ta ansvar för att bygga vidare Trelleborg och samtidigt lägga underbyggda motförslag i de frågor de skiljer sig från sexklövern. Förhoppningsvis ger det två huvudalternativ för väljarna att ta ställning till vid valet 2010.

På ett större plan är det intressant att fundera över hur socialdemokraterna centralt ska förhålla sig till de politiska gräsrötter ute i kommunerna, som inte tror på det egna partiets peststämpeln av sverigedemokraterna: "Många av dem är gamla socialdemokrater", säger Egil Ahl till TA.

Hans sällskap på mötet med sd, byggnadsnämndens ordförande i Trelleborg, Kjell Nilsson (s) säger till Sydsvenskan: " Vad är skillnaden om vi pratar med sverigedemokraterna eller med centern eller moderaterna?".

Anna Puusaari (s), fullmäktigeledamot säger till TA " Vi måste lära känna dem, man ska inte stämpla andra, förrän man vet vad de står för."

Sverigedemokraternas strategi är attackera in bland arbetarrörelsens traditionella sympatisörer, med en framtoning av att vilja tillbaka till det gamla folkhemmet. Socialdemokraterna på riksplanet har blundat och hoppats att den frammarschen egentligen inte berör dem. Lokalpolitiken i Trelleborg visar att det är dags att öppna ögonen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons