Annons
Nyheter

Om detta må ni berätta

I dag för precis 18 år sedan inleddes massakern i Srebrenica, ett folkmord på vår europeiska kontinent.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2013

Under loppet av ett par dagar i juli dödades mer än 8 000 bosnienmuslimska pojkar och män. Det brukar beskrivas som det mest fasansfulla folkmord som har drabbat Europa sedan andra världskriget.

Efter Förintelsens fasor tycktes det som att Europa hade bestämt sig. Aldrig mer skulle ett folkmord få äga rum i vår världsdel. Men ändå skedde massakern i Srebrenica. Trots att upptrappningen skedde under flera års tid. Trots att FN-styrkor fanns på plats. Trots att omvärlden var medveten om vad som skulle kunna ske.

Annons

Vi vill ofta intala oss själva att vi lär oss något av historien. Även om vi inte kan vrida tillbaka klockan, och förhindra vad som skedde. Låt i så fall detta bli en av lärdomarna av händelserna i Srebrenica: fred i Europa är ingen självklarhet. För att skapa fredliga relationer länder emellan är handel ofta ett av de mest effektiva sätten. Att föra krig mot en handelspartner är ohållbart; det är irrationellt och destruktivt.

Det var därför som EU skapades, som ett frihandelsprojekt som skulle skapa fred i Europa. Och därför vore det välkommet ifall EU öppnade upp famnen för Bosnien-Hercegovina och Serbien, när länderna uppfyller unionens krav. Häromveckan blev grannlandet Kroatien, som också var en part i inbördeskriget i forna Jugoslavien, EU:s senaste medlem.

Det är lätt att glömma bort varför EU behövs. Speciellt när man åter­igen hör om de katastrofala konsekvenserna av eurokrisen eller om hur Europaparlamentet stiftat ännu en osannolik, och onödig, lag. Men det är som frihandelsunion som unionen kom till, och det är vad den bör förbli. Det är genom det ömsesidiga beroendet som handel ger, som fred skapas. Mycket kan man säga om EU, men ännu har inte två medlemsländer startat krig mot varandra. Det är värt att påminna sig om, 18 år efter massakern i Srebrenica.

Mattias Karlsson
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons