Annons
Nyheter

Olaglig sprit accepteras av unga

Nyheter • Publicerad 26 juni 2006

Den som köper olagligt såld utlandsalkohol stöttar ett system som leder till att ungdomar lätt kan få tag på alkohol. En ny Temoundersökning visar att fyra av tio Trelleborgsungdomar accepterar den olagliga handeln med alkohol som förts in från utlandet. Det är dags att alla vuxna funderar över sambandet mellan sitt eget sätt att köpa alkohol och sina värderingar när det gäller ungdomar och alkohol.

Många vuxna tror att ungdomars drickande ser ut på samma sätt idag som när de själva var unga. Sanningen är att det sker stora och snabba förändringar – förändringar som ställer nya krav på vuxnas agerande. Häromveckan redovisades att andelen niondeklassare som dricker alkohol minskar något. Men denna positiva utveckling hotas av försäljningen av olaglig utlandsalkohol till ungdomar.

Annons

Den olagliga utlandsalkoholen innebär att barn och ungdomar mycket lätt kan få tag på alkohol. En tidigare redovisad Temoundersökning visade att 45 procent av Trelleborgsungdomarna i åldern 16 till 19 år under det senaste året har köpt alkohol som förts in från utlandet och sedan olagligt sålts vidare.

De flesta ungdomar vet hur de ska göra för att skaffa fram öl, vin eller sprit till helgens fest. Den stora leverantören är allt oftare en försäljare med minibuss som varit i Tyskland och vänt, eller en för ungdomarna välkänd utlämningsadress där alkohol kan köpas dygnet runt, utan ålderskontroll eller störande frågor från vuxna.

Tillgängligheten till utlandsalkohol har också lett till förändrade attityder hos landets ungdomar om huruvida det är okej att köpa alkohol som säljs olagligt. I en färsk undersökning har Alkoholkommittén låtit Synovate Temo fråga 100 ungdomar i Trelleborg i åldern 16 till 19 år om de för egen del tycker att det är okej att folk köper alkohol som säljs olagligt om de har möjlighet till det. Hela 43 procent instämde helt eller till viss del i påståendet, jämfört med 39 procent i landet som helhet.

Acceptansen för olaglig alkoholhandel är naturligt nog lägre bland vuxna över 20 år. Ändå tycker hela 22 procent av 900 tillfrågade personer i hela landet att det är okej med den illegala alkoholhandeln. Men endast 3 procent av de tillfrågade vuxna tycker att det är okej att ungdomar köper olaglig utlandsalkohol. Många verkar helt enkelt inte se kopplingen mellan den egna attityden och ungdomars möjlighet att få tag på alkohol.

De långsiktiga effekterna av ökad tillgänglighet till alkohol är väl belagda i forskningen: Ju lättare det är för ungdomar att få tag på alkohol, desto mer dricker de. Ju mer och ju tidigare i livet ungdomar dricker alkohol, desto större risker löper de också för att de för att få medicinska skador och utveckla ett alkoholberoende längre fram i livet.

Verkligheten är att den vuxna person som köper olagligt införd alkohol stöder en försäljare vars nästa kund kan vara barn eller ungdomar. Den som menar allvar med att barn och ungdomar inte borde ha tillgång till alkohol bör alltså själv se till att säga nej till de personer som idag tjänar pengar på att sälja utlandsalkohol.

Kenneth Abrahamsson,

biträdande chef,

närpolisområde Söderslätt

Karin Jeppsson,

Annons

alkohol- och drog-

förebyggande samordnare

Socialtjänstens

ungdomsteam,

Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons