Annons
Nyheter

Öka tydligheten om fler skall rösta

Nyheter • Publicerad 11 april 2009

2009 är de okända valens år. Sverige går till allmänna val vid två tillfällen under det närmaste halvåret! Den 7 juni och den 20 september. Man kan fråga sig hur många som känner till detta eller vilka val det handlar om!

Valet till Europaparlamentet den 7 juni är förmodligen det minst okända av de båda. Det är för mycket att påstå att europadebatten är levande, men de frågor som behandlas och avgörs i ett europeiskt perspektiv är och blir hela tiden alltmer synliga. Oavsett om det handlar om finanskris, klimatfrågan, Östersjöns miljöproblem, frihandel eller Europas fred så inser de allra flesta att EU är relevant. Frågorna måste diskuteras och avgöras på en nivå som är gemensam för så många som möjligt av kontinentens länder.

Annons

Om några månader blir Sverige ordförandeland för EU. Det innebär en sexmånadersperiod när dessa frågor kommer att synas alltmer i media.

Förhoppningsvis kommer frågornas synlighet och regeringens och olika kandidaters kampanjer inför Europavalet att kunna höja valdeltagande. Det behövs, därför att Sverige ligger lågt vid en jämförelse med andra EU-länder. I de tre val som vi hittills haft har det stadigt gått ner från 42 procent 1995, via 39 procent 1999 och 38 procent 2004.

Ännu mer okänt är det faktum att vi skall rösta till Svenska Kyrkans olika församlingar den tredje söndagen i september. Det finns en nedåtgående trend i valdeltagandet ända sedan 1930-talet. De senaste valen har det legat kring 10-12 procent. Än allvarligare är att Svenska Kyrkan allt tydligare verkar förlora de yngre, åtminstone som väljare. Bland röstberättigade under 30 år röstade bara fyra procent vid valen 2005 medan för väljare över 60 år var valdeltagandet 22 procent.

Vad kan man då göra för att påverka valdeltagandet? Jag är medveten om att många försök har gjorts. För mig är det nytt att kandidera i ett kyrkoval, men jag har som tidigare politiker på europanivå medverkat till olika försök att få fler att medverka.

Jag tror att det finns några nyckelord som är viktiga, om fler skall vilja engagera sig och medverka i valprocessen; det handlar bland annat om att vara tydlig, delaktig och relevant. Här tror jag att Svenska Kyrkan, och inte minst alla vi som kandiderar i kommande kyrkoval, kan göra betydligt mer.

Inte minst under den senaste månadens debatt om rimlig lönesättning, bonusar och omfattande pensionsavtal saknar jag ett kyrkligt perspektiv och en vägledning i frågor kring moral och etik. Om någon skall representera detta är det självklart en kyrka byggd på kristen grund.

Det gör att budskapet finns där och att en kyrklig närvaro borde vara relevant. Jag är medveten om att frågor av detta slag inte är enkla.

Ändå tycker jag att man borde kunna kräva mer av Svenska Kyrkan. Då måste kyrkans företrädare vara tydliga och bli bättre på att kommunicera sitt budskap. I annat fall kommer allt färre att delta i kommande val.

Per Stenmarck (M)

Kandidat i valet till Stiftsfullmäktige

Tidigare ledamot av Europaparlamentet

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons