Nytt medielandskap
Häromdagen presenterades de nominerade till Aftonbladets stora bloggpris. De tydliga likheterna med Bonniers stora journalistpris är inte bara att logotypen är förvillande lik. Man har olika kategorier där bloggar kan nomineras och priset presenteras stegvis så att även de nominerade får en del ära.
Aftonbladet var tidigt på nätet. Redaktionsledningen tog emot och omfamnade den nya tekniken och tidningen är fortfarande en av Sveriges största mediesajter. Därför är det helt naturligt att de också fortsätter slå mynt av ny teknik, nu i form av ett bloggpris.
Mediemarknaden har förändrats och fortsätter så i allt snabbare takt. Tidningsdöden i USA är bara början, precis som finanskrisen kommer svallvågorna med stor sannolikhet även till Europa. Den tidning som inte lyckas föra med sig sina annonsörer ut på webben går sannolikt förr eller senare under.
Nya kanaler skapas ständigtoch även de etablerade mediehusen har tvingats ut på den nya mediemarknaden. De flesta större tidningar lägger ut det mesta av materialet även på webben, där även tidningens tv-kanal finns och på vissa mediesajter kan man både kommentera och "twingla" in en länk från sin egen blogg.
Självklart har också public service-företagen etablerat sig på nätet. Både SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion har sajter där man kan se och höra program i efterhand, följa nyheter eller ladda ner pod-versioner. Självfallet ligger det i public serviceuppdraget att göra sig mer tillgänglig; den moderna människan lyssnar inte nödvändigtvis på Ekots lördagsintervju just på lördagen.
På torsdagen publicerades en debattartikel i Svenska Dagbladet - både på nätet och i papperstidningen - från de tre vd:arna för public service-bolagen. Där skriver de bland annat att "medborgarna betalar sin tv-avgift för att få ett oberoende och trovärdigt alternativ till kommersiella medier". Implicit menar de alltså att kommersiella medier saknar oberoende och trovärdighet. Det är en anklagelse som heter duga från public service.
De skriver också att "den nationella floran av dagstidningar kontrolleras av allt färre ägare som bygger effektiva multimediala mediehus kring gemensamma plattformar". Det är korrekt beskrivet, men också undertecknarna bygger stora plattformar.
Svt:s sajt är i det närmaste oändlig till sin djup och bredd. Den har lokala nyheter, den visar tv-program i världsklass. Den har till med en opinionssajt, med bloggar, förstås. Visserligen utan någon beteckning på medarbetarnas politiska linje, men med tydliga åsikter.
Public service är bra, för att inte säga utmärkt. Men kvaliteten och bredden beror inte minst på konkurrensen från kommersiell media, som till exempel den tidning du nu läser.
Därför är det viktigt att den inte är så omfattande att de kommersiella mediekanalerna inte står sig. För då kan vi verkligen tala om brist på alternativ.