Annons
Nyheter

Nytt gemenskapsboende för äldre

Nyheter • Publicerad 9 januari 2006

I Sverige skall äldreomsorgen kunna erbjuda trygghet, värdighet och meningsfull tillvaro. Ensamhet och isolering plågar idag många äldre. Aldrig så goda materiella förhållanden kan uppväga ensamhet, sysslolöshet och tristess.

Det behövs åtgärder både vad gäller äldres boende, men också för att möjliggöra gemenskap och mänsklig samvaro mellan äldre och dess anförvanter, vänner och bekanta.

Annons

Den alltmer restriktiva tilldelningen av äldreomsorg är ett problem. Tusentals äldre får inte plats i särskilt boende trots beslut, eller förvägras ett särskilt boende oavsett om vårdbehov finns.

Bakom siffrorna finns oroliga och utsatta människor. Där finns också frustrerande anhöriga, som många gånger har en svår situation att hantera.

Paradoxalt är att just den grupp i samhället som har stora behov av tillgänglighet har svårast att bli hörd. Äldre personer, som ofta är multisjuka, och äldre kvinnor som ofta är ensamstående, har svårast att få sina behov tillgodosedda.

Med stigande ålder ökar sårbarheten för andra sjukdomar och behoven av vård och omsorg blir längre på grund av långsammare rehabilitering och längre återhämtningsperioder.

Därför är det väsentligt att kommunerna kan jobba förebyggande med tidiga kontakter och uppsökande tillsyn som en god förberedelse inför den dag när vårdinsatserna måste bli mer konkreta

De äldres självbestämmande och vårdighet tillgodoses inte längre inomäldreomsorgen. Valfrihet och inflytande över de insatser som ges är viktigt för de flesta äldre. Det finns ingen ålder när rätten att bestämma över sitt liv upphör.

Kristdemokraterna arbetar för en tryggare och bättre äldreomsorg, så att människors behov kan tillgodoses. Man skall kunna lita på att det fungerar den dag man behöver äldreomsorgen.

Alla äldre vill inte bo hemma. Man kan vara för frisk för sjukvården och för sjuk för det egna boendet. Vad som idag behövs är boende som i vård utgör ett alternativ mittemellan servicehus och det särskilda boendet.

Vi skulle behöva gemenskapsboende – lägenheter eller rum anpassade för en tilltagande skröplighet hos den boende. Ett praktiskt boende med tillgång till personal som ger omsorg och service, i första hand av förebyggande karaktär. Som nyinflyttad behöver man kanske inte vårdpersonalens omvårdnad.

Det är först när den äldre drabbas av mer allvarliga ålderskrämpor som vården och omsorgen utnyttjas. På så sätt kan flytten till det särskilda boendet skjutas upp så länge som möjligt.

Annons

Birgitta Svensson (kd),

ledamot vård- och

omsorgsnämnden

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons