Annons
Nyheter

Nyheten som försvann

Nyheter • Publicerad 1 juni 2006
Thorsson
ThorssonFoto: 

Gästkrönikör: Torbjörn Thorsson

Jag har en fråga jag vill ställa till landets nyhetsredaktioner. Vart tog fågelinfluensan vägen?

Annons

Det var inte så länge sedan, bara några månader och likväl känns det som ljusår, när vi matades med nyheten att fågelinfluensan drabbat Sverige. Några viggar hittades döda utanför Oskarshamn och de bar på det skrämmande viruset som kallas H5N1, i dagligt tal fågelinfluensa. Denna farsot hade på sin vandring från Kina, Vietnam, Thailand med mellanlandning i Turkiet, Rumänien Ryssland nått Västeuropa. Utanför Rugen hittades döda svanar smittade med det fruktade viruset. Nu var media aktiverat och större delen av Rapports nyhetstid ägnades åt fåglarna i Oskarshamn.

Att fattiga människor i Asien eller Östeuropa drabbades, när deras tamfåglar slaktades för att minska smittorisken, var inte den stora nyheten. Det som kittlade var: När skulle viruset mutera så det kunde smitta från människa till människa. Nyhetsredaktionerna bjöd in så kallade experter, som hade att förklara vad som skulle kunna ske. Experterna var som vanligt inte överens och en del experter var troligen inga experter. Men de som fick mest nyhetsutrymme var de mest dramatiska. Det målades upp en bild av denna nya farsot, som skulle gå fram ibland oss liknande Spanska sjukan under första världskriget. Modeordet blev pandemi. Berättigade frågor ställdes som om det fanns några mediciner som botade eller ännu bättre något vaccin som skyddade. Hur planerade Sverige för, när smittan spreds från människa till människa och rysligt många skulle bli sjuka och många dö. Vem skulle få tillgång till de mediciner som finns och som tydligen inte räcker till alla och när fanns det ett vaccin till alla.

Folkhälsominister Morgan Johansson var flitigt i bild och förklarade hur man planerade för, att det skulle skapas en produktion i landet av vaccin. Hur regeringen var i kontakt med olika läkemedelsföretag för att få igång en sådan produktionsenhet. Nu var det hela inte så lätt att man bara kunde börja framställa vaccin. För det första kom det att ta några år innan fabriken fanns och för det andra kunde man inte göra något vaccin innan viruset muterat och man viste hur det kom att se ut, sa vissa experter.

Tänk vad några döda fåglar utanför kärnkraftverket i Oskarshamn kunde ställa till med. Nyheten var inte det som skett, utan det som kunde ske. Som vi kanske inte har någon beredskap för.

Under tiden fortsätter det meningslösa dödandet i Irak, Sudan, Mali med flera ställen med mycket knapphändiga rapporteringar. Och ännu fler svälter ihjäl, men detta är inget nytt. Visst finns fågelinfluensan kvar och visst kan den muteras så den kan smittas från människa till människa. I sak har inget förändrats, men nu finns det ingen som frågar efter hur det går med planeringen av vaccinfabrik och annan medicin. Det jag inte kan förstå är att en nyhet upphör med att vara en nyhet och glöms bort trots att den är kvar.

Torbjörn Thorsson är fd kommunalråd i Skurup och bosatt i Skillinge

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons