Annons
Nyheter

Nyare moderaterna

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2007

De nya moderaterna håller i dagarna sin partistämma i Gävle. Fredrik Reinfeldt började sitt inledningstal med en rejäl dos självberöm. Om hur han gjort om partiet, format alliansen, lett sitt moderaterna till en historisk valframgång och erövrat regeringsmakten i en allians.

Därefter gick talet snabbt över i det från valrörelsen välkända huvudbudskapet: jobb, jobb, jobb. Reinfeldt talade om vilken effekt regeringens politik haft på jobbtillväxten och smulade sönder huvudkonkurrenten Mona Sahlins försök att tala om att det bara handlar om tur med konjunkturen.

Annons

Men jobben var inte allt. Fredrik Reinfeldt har redan nu lagt ut kompassen för valet 2010. Jobben kommer fortfarande att vara viktiga. Men precis som moderaterna 2006 erövrade socialdemokraternas gamla arbetarparoll, så ska man 2010 göra välfärdsfrågan till sin.

Reinfeldt talade om undersköterskors och vårdbiträdens arbete, om situationen för de äldre i vårdbehov och om elever med svårigheter i skolan.

Han hänvisade till sina många arbetsplatsbesök, som gjort honom övertygad om att det är här de stora insatserna behövs. Det som ofta kallas lågstatusyrken ska uppvärderas – det är i själva verket bland de viktigaste yrken som finns.

Inom detta område – långt från det mer glänsande näringslivet – ska moderaterna nu vinna trovärdighet. Fokus ska bort från att tala om skatter. "Nu är det välfärden före värnskatten", förklarade Reinfeldt.

Prioriteringen på dessa välfärdsområden är oerhört viktig. Det är denna kärna – vård och utbildning – som våra skattemedel ska användas till.

Att de sjuka och riktigt gamla ska ha rätt till det individuella människovärde som de unga och friska tar för självklart, är det minsta man kan begära i ett av världens rikaste länder.

Att släppa loss människors kreativitet och entreprenörsvilja inom dessa sektorer är avgörande för att få dem att fungera bättre.

Men att det verkligen står i motsatsförhållande till att beskatta akademiker med värnskatt, är en ståndpunkt som moderatledaren köpt på rea i butiken för billig retorik.

Att Fredrik Reinfeldt inte tror på det som socialdemokraten Ingvar Carlsson och socialliberalen Bengt Westerberg var överens om inför den stora skattereformen på tidigt 1990-tal – att det är orimligt att medelinkomsttagare betalar mer än hälften av en inkomstökning i direkt inkomstskatt – är anmärkningsvärt.

Den typen av nymoderata ställningstaganden kommer att innebära konflikter inom det egna partiet och med andra allianspartier.

Annons

Om det handlar om verklig övertygelse från Reinfeldts sida, eller om en iskall politisk kalkyl, är osäkert.

Men – bortsett från värnskatten – om Reinfeldts regering kan göra det trovärdigt att den har bättre lösningar än oppositionen på välfärdsfrågorna – precis som man gjorde med jobbfrågan – då har alliansen också en chans att bli omvald.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons