Nyheter

Nu var det 1938

Nyheter • Publicerad 19 februari 2009
Saltsjöbadsavtalet undertecknades 1938 efter långa fröhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.
Saltsjöbadsavtalet undertecknades 1938 efter långa fröhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.Foto: 

Hundratusentals människor är varslade i Sverige. Landet går mot sin värsta kris på decennier. Samtidigt förhandlar LO, PTK och Svenskt näringsliv om ett så kallat huvudavtal som ska ersätta det över 70 år gamla Saltsjöbadsavtalet.

Arbetsmarknaden har förstås förändrats sedan 1938. Däremot råder det delade meningar om vilken riktning avtalsförhandlingarna ska ta för att möta dagens och morgondagens utmaningar.

Av dem som nu varslats blir en majoritet arbetslösa. De flesta av dem är medlemmar i facket. Däremot finns det en helt ny generation som nu går ut i arbetslivet. De får förstås ännu svårare än de som nyss blivit arbetslösa. De är oftast inte medlemmar i facket – därför att de ännu inte haft ett jobb.

Fackets uppgift, precis som alla organisationer, är att i första hand bry sig om sina medlemmar. Det leder till att facket har de fackligt anslutna arbetstagarna i fokus, inte arbetsmarknaden i stort. Det kan ibland få absurda konsekvenser. I det förslag som LO förhandlat fram med PTK och som presenterats för Svenskt näringsliv finns det bland annat en skrivning om att fördubbla uppsägningstiden. De flesta lever i tron om att uppsägningstiden varierar mellan en till tre månader. Men i vissa kollektivavtal kan man ha närmare ett års uppsägningstid och om fackens förslag går igenom kommer få små företagare ha modet att anställa. Sådana regler hjälper knappast den som behöver hitta ett nytt jobb.

Sett i backspegeln är det närmast ett mirakel att arbetsmarknadens parter kom överens 1938. Frågan är om man faktiskt kan komma överens 2009? Innan sista mars vet vi svaret för då börjar årets avtalsrörelse och då måste man antingen ha ett nytt huvudavtal eller förlita sig på Saltsjöbadsandan.

Ett nytt huvudavtal borde minska den centrala makten hos både arbetsgivare och fackförbund. I dag finns näppeligen en sammanhållen arbetsmarknad. Den ser olika ut i olika delar landet, i olika branscher och för företag av varierande storlek. Därför måste kollektivavtalen decentraliseras. Även inom branscher. Om man tar tjänsteföretag som exempel är det svårt att ha samma avtal för ett mindre vaktbolag som ett större säkerhetsföretag, men Transports kollektivavtal gäller i båda fallen. Turordningsreglerna borde i den bästa av världar kunna avskaffas, men i väntan på det borde den nya Saltsjöbadsandan hitta lösningar för de små och medelstora företagen.

Jan-Peter Duker, vice vd på Svenskt näringsliv är besviken på det förslag de fått från LO och PTK. Han tror inte på en lösning i år. Svenskt näringsliv kommer med sitt förslag i nästa vecka. Frågan om ens de vågar driva linjen om en mer decentralisering i avtalen. Svenskt näringsliv skulle förstås, centralt, mista en del av sin makt på ett sådant huvudavtal.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.