Annons
Nyheter

Nja till Centerpolitiken

Nyheter • Publicerad 10 maj 2009
Inte tydligt nog. C luddar fortfarande till det. BILD: Alexander von Sydow / SCANPIX
Inte tydligt nog. C luddar fortfarande till det. BILD: Alexander von Sydow / SCANPIXFoto: 

Centerstämman i Örebro i helgen gick under temat "Europas förenta krafter", och fungerade också som partiets valupptakt inför valet till Europaparlamentet.

I huvudsak är det glädjande att se hur C har utvecklats under Maud Olofsson, och att partimedlemmarna har gett henne fortsatt mandat att också fortsätta den förändringen. Bara gamla partiveteraner som Börje Hörnlund torde sakna den diffusa centerism som födde bottennapp av typen "Nja till Europa".

Annons

I stället för ett ängsligt och omodernt intresseparti för bönder är C av i dag – i stort – ett parti som ligger i frontlinjen för att utveckla nya lösningar på vår tids problem. Inför EU-valet nöjer man sig inte med att bara få vara med när parlamentets makt växer, utan strävar efter mer inflytande och vill följaktligen utöka sitt enda mandat till tre.

Detta är kanske inte helt verklighetsförankrat, men till viss del är det uppfriskande om partierna tillåter sig att ha visioner. Utöver politikens utveckling bör detta naturligtvis gälla även det egna partiets roll.

Men allt är inte rakt och självklart med Centern och EU. Den tuffa attityden klingar något falskt när C hukar för eurosamarbetets framgångar, och inte ens vågar ge besked om att en ny folkomröstning om införande av den gemensamma valutan bör hållas under nästa mandatperiod. Att bara bejaka en utredning om eurosamarbetet, som det är oklart när den ska genomföras, imponerar inte. Det är ett klassiskt sätt att begrava frågor man inte vågar ta tag i.

Centerpartiet blir med andra ord inte helt trovärdigt när man bejakar Sveriges engagemang för det gemensamma i Europa, men inte vill ta ansvar genom att bejaka valutasamarbetet fullt ut.

Och även om eurofrågan inte hör hemma i EU-valrörelsen finns det anledning att diskutera den parallellt. Folkpartiet krävde på söndagen att det ska hållas en ny folkomröstning senast 2011. FP-ledaren Jan Björklund konstaterar att Sverige har förlorat cirka 100 miljarder kronor på att stå utanför. Det är helt klart otillfredsställande att vi är beroende av euroländernas beslut samtidigt som vi inte har någon rätt att vara med och påverka.

Mest sticker det i ögonen när Centern går till val på att införa en integritetsombudsman i EU. Inte för att det är något fel på tanken, utan för att den rimmar så illa med hur C har agerat i främst FRA-frågan. Inte ens de tillägg som nu är på väg till riksdagen är tillfredsställande ur integritetssynpunkt:

Besluten från den särskilda domstol som ska granska integritetskränkningar kommer inte att bli överklagbara. Fortfarande kvarstår problemet med att exempelvis den grundlagsskyddade meddelarfriheten förlorar sitt värde.

Än återstår tyvärr en del innan C fullt ut står för den mer liberala och moderna politik som man i dag säger sig företräda.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons