Annons
Nyheter

Nils-Eric Sandberg:Gud nåde oss när samhället blir färdigt

Nyheter • Publicerad 7 juni 2006

Varför lockar makten? Varför lockas somliga människor så över att kunna bestämma över andra?

Den frågan är värd några reflektioner inför valrörelsen. Ty valet handlar om makt. Den svenska konstitutionen ger en extrem makt åt de partier som har 51 procent av rösterna i riksdagen. De kan göra nästan vad som helst med de 49 procenten.

Annons

"S lovar miljarder till pensionärerna." Det är en rubrik i Svenska Dagbladet den 1 juni. Hur många blev förvånade? Förmodligen inga. Regeringen köper öppet röster med löften om nya bidrag. Annika Billström i Stockholm lovar gratis förskola, om s vinner. Göran Persson lovar att höja barnbidragen, och bostadsbidragen, och nu miljarder till pensionärerna.

Regeringen använder statskassan som sin egen valbudget. Och ingen reagerar. Inga kritiska reportage i statstelevisionen – givetvis. Inte ens oppositionen säger något.

Varför? Kanske för att alla är så vana vid att så här gör det makt-ägande partiet alltid. Regeringen använder statsapparaten som partiets valorganisation.

Demokratiskt och konstitutionellt är detta helt åt helvete. Landets alla professorer i statsvetenskap borde protestera med artiklar och skrivelser till riksdagens talman. Men det gör de inte. De kanske utgår från att så här styrs Sverige. Och de kan givetvis inte riskera framtida forskningsanslag.

Socialdemokratin har styrt Sverige i 71 år, sedan 1932. De sex "borgerliga" åren 1976 - 1982 var inte alls borgerliga – regeringarna följde då en strikt socialdemokratisk politik, höjde skatter och offentliga utgifter. De visade då det mest allvarliga: att socialdemokratin hade fått definitiv makt över det politiska tänkandet.

Den engelske filosofen och logikern Bertrand Russell har gjort en viktig distinktion mellan inflytande och makt: inflytande innebär att någon i en fri debatt med argument kan påverka någon; makt innebär att någon kan utöva tvång över någon annan.

Några människor vill utöva makt – kanske för att det ger dem en egen betydelse. Och sådana typer dras till socialdemokratin: ty det är partiet som garanterar makt och tvång över andra. En maktmänniska som Göran Persson är givetvis socialdemokrat. Kring honom finns andra som också vill bestämma, som finansministrarna Ringholm och Nuder. De har offentligt visat sig helt sakna kunskap om ekonomi, och reflektionsförmåga. Men makten kan de hantera.

Varför är då socialdemokratin maktpartiet?

Förklaringen ligger nog i att socialdemokratin vill omvandla samhället. Den socialistiska drömmen är ett färdigt samhälle. Marx och Engels skriver i sitt manifest 1848 att kapitalismen skapar teknisk utveckling. Men när socialismen tagit över är den processen slut. Förändringen är över. Samhället är färdigt.

Olof Palme sa en gång: "Detta samhället är inte färdigt." Dagens Nyheter-journalisten Jolo replikerade: "Gud nåde oss när det blir färdigt."

Annons

Och löftet om det färdiga samhället är kanske lockande: här finns ingen förändring, inga svårigheter, ingen konkurrens, ingen behöver flytta och byta arbete. Livet är tryggt i ett konstant samhälle. Givetvis måste detta avskärmas från omvärlden, vilket är särskilt viktigt eftersom Sveriges export utgör 47 procent av BNP.

Liberalismen kan inte lova något färdigt samhälle. Ty i ett fritt samhälle får alla arbeta och göra vad de vill. Samhället formas av alla individers skiftande önskemål. Ingen kan förutse något slutmål. I det samhälle där den individuella friheten styr är slutmålet alltid öppet.

Varför kan inte detta vara en lockande tanke?

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons