Annons
Nyheter

Neddragning i det lilla formatet

Nyheter • Publicerad 17 april 2009

På sidan 180 på text-tv på SVT finns ett meddelande. Det har legat ute sedan den 1 april och handlar om bantad bemanning på redaktionen för SVT Text. Det står att man måste spara pengar vilket innebär färre och kortare texter och att redaktionen inte kommer att vara bemannad på natten. Det låter inte så farligt, för hur många är egentligen uppe på natten och kollar på text-tv?

Men bemanningen minskas även dagtid. Följden blir att nyhetsförmedlingen på ett av de största medierna försämras. Hur många som drabbas, alltså hur många som läser text-tv, vet man dock inte.

Annons

Text-tv är ett medium som funnits – och överlevt – i 30 år. Sverige var andra landet efter England som införde text-tv och då framför allt som en tjänst till hörselskadade. Sedan dess har det blivit ett etablerat massmedium för snabba och tillgängliga nyheter. Text-tv har också framtiden för sig, sin enkelhet till trots – eller kanske just därför.

För vem kommer i framtiden att leverera lika enkelt strukturerade nyheter? Texterna må vara korta och snuttifierade men i en tid då det finns så många olika kanaler för nyhetsförmedling förblir text-tv, och då framför allt på SVT, ett sätt att snabbt få överblick på nyhetsflödet.

Löpsedeln finns på sidan 100, inrikes på 101, ut-rikes på 104 och sporten på 300. Vill jag kolla på den allsvenska tabellen knappar jag in 343, oavsett om jag sitter framför tv:n, datorn eller har mobilen i handen. För mig handlar det om enkelheten, det är lättast att gå in på text-tv och hitta det jag vill.

Det finns undersökningar som visade att text-tv hade två miljoner läsare – om dagen. Det är också visat att det var ett av Sveriges mest läsa massmedium.

I dag är det ingen som med säkerhet vet hur många som läser text-tv, det görs inga undersökningar längre. Utifrån det underlaget, att man inte vet, har man nu dragit ner på bemanningen. Detta trots att SVT bestämt att man ska ta från de ställen där man har minst tittare.

Nu är neddragningen på text-tv inte en effekt av finanskrisen. Istället beror det på att licenspengarna som SVT får, inte räknas upp med inflationen. För att klara budgeten innebär det att man för varje år måste leva med en konstant ned-bemanning, förklarar Anja Hildén, tf redaktionschef på Rapport. För redaktionen på text-tv innebar det att fem personer fick sluta den 1 april. Men frågan är om det var rätt beslut med tanke på det underlag man hade.

Det är också intressant att se på det större perspektivet. I lågkonjunkturen som råder i Sverige väntas stora neddragningar de närmaste åren inom den offentliga sektor och många få gå. Det blir nödvändigt när skatte-underlaget minskar.

De minskade resurserna leder till en svår balansgång, det gäller att dra ner på rätt delar av verksamheten. Men låt då besluten var väl underbyggda och gör inte som i fallet med bantningen av text-tv.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons