Myten om Sahlins Toblerone
Gästkrönikör: David Andersson
Kritiken mot utrikesminister Laila Freivalds har, av förståeliga skäl, varit massiv under den senaste tiden. Engagerade medborgare har dragit paralleller till tidigare statsråd som tvingats avgå. "För Sahlin räckte det med en Toblerone", var rubriken på en typisk insändare i Svenska Dagbladet nyligen.
Påståendet att Mona Sahlin tvingades lämna regeringen på grund av en bagatell upprepas ofta. Inte bara av insändarskribenter utan också av programledare, statsvetare och andra opinionsbildare. Det har emellertid svag förankring i verkligheten.
Visst köpte Sahlin choklad. Men hon använde också sitt statsrådskort för att bland annat göra stora bankomatuttag, hyra bilar, betala kläder och semesterresor. Journalisten MarieLouise Samuelsson har i olika sammanhang försökt vederlägga Tobleronemyten. Men hon har hittills inte haft någon större framgång.
Samuelsson var en av deltagarna i tidskriften Dagens Forsknings artikelserie om faktoider häromåret. En faktoid är en felaktighet som många tror på och som ser ut som ett faktum, precis som en romboid är en geometrisk figur som liknar en romb. Artikelseriens redaktör var litteraturvetaren Martin Kylhammar.
Kylhammar uppmärksammar också faktoiderna i sin intressanta essäbok Den tidlöse modernisten (2004). Det är lovvärt. Det är förbluffade hur många myter som tas för sanna och upprepas i massmedia. Varför påstås det så ofta att antikens människor trodde att jorden är platt? Eller att statsminister Per Albin Hansson ljög när han sade att Sveriges beredskap är god? Det är lätt att hitta många liknande exempel. På nätet finns en bra samling (www.faktoider.nu).
Själv har jag sedan jag första gången läste Hamlet undrat varför så många tror att huvudpersonen håller en dödsskalle i handen när han säger "att vara eller inte vara". Var och en som läst pjäsen eller sett den spelad borde upptäcka att så inte är fallet.
Det krävs ofta inte särskilt mycket arbete för att avslöja en faktoid. Det räcker att bläddra i ett bra citatlexikon – till exempel Pelle Holms Bevingade ord – för att upptäcka att Voltaire inte är upphovsmannen till citatet "jag ogillar vad du säger, men jag vill intill döden försvara din rätt att säga det". Eller att Rousseau inte har myntat uttrycket "tillbaka till naturen". På våra folkbibliotek finns också artikelarkiv som gör det möjligt för var och en att ta reda på varför Mona Sahlin tvingades avgå.
Många faktoider överlever därför att de anses ideologiskt nyttiga. Den danske kungen Kristian II är i Sverige känd som Kristian tyrann. Det sägs ofta, felaktigt, att han i Danmark däremot kallades Kristian den gode. Som professor Gunnar Richardson påpekat tycks många anse att denna historia är för bra för att kontrolleras: "Man kan i skolans historieundervisning och i lärarutbildningen knappast finna ett tacksammare stoff för att påvisa nationellt och etnocentriskt präglad historieskrivning."
Också Tobleronemyten fyller en funktion. I dag har personer som tycker att Laila Freivalds skall avgå nytta av den. Tidigare har den använts av feministiska debattörer som ett argument för att kvinnliga politiker blir orättvist behandlade.
Om några år blir andra ministrar angripna. Förmodligen kommer Sahlins chokladpaket att plockas fram då också.
David Andersson är författare och fristående skribent